Mozaik

A vándorsólyom lett a 2018-as év madara

Húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként ez a madár.

Biztos sokaknak feltűnt, hogy idén nyáron elmaradt a szokásos, egy hónapig tartó internetes szavazás a következő, 2018-as év madaráról – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldalán.

Ennek oka, hogy idén húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom. Ezért az MME szakmai stáb javaslatára az Elnökség úgy döntött, hogy a 2018-as év madara ez a faj legyen. Folytatás január 1-jén … – írták rövid közleményükben.

A vándorsólyom

Hazai állománya a ’60-as években összeomlott, csak 1997-ben költött újra a Pilisben. Azóta növekszik a költőpárok száma középhegységeink sziklafalain és felhagyott kőbányáiban. Európai állománya stabilizálódott, ennek köszönhetően valószínűlega hazai állomány is tovább emelkedik. Nyugat-Európában részben urbanizálódott és városi környezetben is költ, nálunk is meg lehet figyelni tornyokon éjszakázó példányait, akár Budapesten is – olvasható az MME honlapján.

Mint ismert, tavaly a csodálatos tengelicet választották meg az év madarának.

A tengelic lett a 2017-es év madara Magyarországon
A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a jövő évben ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkoznak kiemelten az MME.

Kiemelt kép: Joachim S. Müller

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik