Virágzó vidékünk

Lenyűgöző felvételen mutakozik be a csodás Bükk vidéke

Magyarország legszebb, legváltozatosabb hegysége a Bükk. Élmények széles tárháza kínál kalandot és pihenést a régióban.

Amit érdemes tudni

  • A Bükk-vidék (régebben csak Bükk) az Északi-középhegységben található, hazánk legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) kapta. A Bükk-vidéken található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár.
  • A Bükk-vidék legmagasabb csúcsának sokáig az Istállós-kő-csúcsot tekintették (959 m). 2014-es nem hivatalos mérések szerint azonban a Kettős-bérc déli csúcsa magasabb: 960,715 méter – írja a Wikipédia.
  • További csúcsok: a Bálvány (956 m) és a Tar-kő (949 m), de még további kb. 50 csúcs emelkedik 900 méter fölé.
Fotó: youtube.com
Fotó: youtube.com
  • Több mint 1100 barlang ismert itt, melyek közül több képzettség nélkül is látogatható, ilyen például az Anna-barlang, a Szent István-barlang, a Szeleta-barlang, a Kecske-lyuk, az Istállós-kői-barlang és a Büdös-pest. A híres miskolctapolcai Barlangfürdőt termálvízforrás táplálja. Barlangjai közül 52 barlang fokozottan védett.

Kapcsolódó anyag >>> Történelmi gyümölcsfákat szaporítanak a Bükk-vidéken

  • Igazi alhavasi reliktumnövényei a Bükknek a sárga ibolya, mely hazánkban csak itt található meg, a havasi ikravirág, a hegyi kőtörőfű, a tarka nyúlfarkfű, a havasi iszalag és a korai szegfű.
  • A Bükk-fennsíkon, 700-850 méter tengerszint feletti magasságban, hatalmas összefüggő montán bükkösök élnek.
Fotó: bnpi.hu
Fotó: bnpi.hu
  • A Bükki Nemzeti Park, illetve a hegységet övező Bükk-vidék gerinces-faunája a hazai átlagnál gazdagabb, sok veszélyeztetett természetvédelmi státuszú faj jelentős populációja él itt. Egyes fajoknak itt él a legnagyobb hazai állománya és van olyan faj is, melynek eddigi kizárólagos lelőhelye a Bükk hegység.
  • A madarakat a nemzeti park területén körülbelül 100 fészkelő faj képviseli. A hegység orniszának legnagyobb értékei a veszélyeztetett fajok jelentős állományából álló nappali ragadozómadarak. Kiemelkedő a hazai állomány 10%-át kitevő, globálisan veszélyeztetett parlagi sas  megőrzésének programja és a többi Európában veszélyeztetett faj itteni állománya: békászósas, kígyászölyv, kerecsensólyom, vándorsólyom.
  • Az emlősök köréből a szinte összes hazai fajt magában foglaló denevérek emelendők ki.
  • Fontos természetvédelmi probléma a hegységben a túltartott patás nagyvadlétszám, melynek szabályozásában fontos szerepe lehetne a visszatelepülő nagyragadozóknak, a farkasnak és hiúznak.

Az alábbi videón a csodálatos Bükk-vidék látható. 

Forrás/ Bükk Mountains (Hungary) és  The Wings of a Falcon 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik