Életmód

A tengelic lett a 2017-es év madara Magyarországon

Lezárult az MME internetes szavazása 2017 év madaráról.

Mint az a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményéből kiderül, a legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a jövő évben ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkoznak kiemelten.

Idén különösen nehéz volt a végső eredmény előrejelzése, mivel mindhárom madár közismert és közkedvelt, amit a 12 523 szavazat is jelez (a tavalyi szavazásnál ez a szám „csak” 4 066 volt).

Az idén az erdei fülesbagolyra, a házi verébre és a tengelicre lehetett szavazni, összesen 12 523 voks érkezett.

  1. tengelic – 5 445 (43,5%)
  2. erdei fülesbagoly – 4 446 (35,5%)
  3. házi veréb – 2 632 (21,0%)

Az MME által 1979-ben elindított “Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van.

Fotó: wikimedia commons
Fotó: wikimedia commons

A 2017 év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik