Mozaik

Visszatért Afrikából az egyetlen magyar jeladós szalakóta

Magyarországon 2014-ben kezdődött az Európai Unió által finanszírozott program a fokozottan védett madár, a szalakóta védelme érdekében. A program keretében nyolc madárka kapott jeladót, ám közülük – vagy a jeladók meghibásodása, vagy a madarak elpusztulása miatt – ma már csak egy, az Eleven névre keresztelt szalakóta élete követhető nyomon.

Amit a szalakótákról tudni kell

E madarak picinyek, testsúlyuk átlagosan 130-180 gramm között mozog. A szalakóták évente mindössze négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás, illetve az afrikai telelés teszi ki. A hosszú, évente oda-vissza akár több tízezer kilométeres út során sok nehézséget kell leküzdeniük, az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza. A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a különböző veszélyeztető tényezők csökkentését, az ismert pihenő- és telelőhelyek védelmét.

Eleven jeladója arról árulkodik, hogy a madár a tél nagy részét Magyarországtól mintegy 8 ezer kilométerre, az Afrika déli részén lévő Botswanában töltötte. Április 2-án – hosszú szünet után – Tanzániából adott jelet, azaz megkezdte vonulását hazai költőhelye felé.

Május 20-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Facebook oldalán közölte az örömhírt:

Eleven, a jeladós szalakóta két nap alatt jutott el Isztambulból Apajra, ahol biztonságos, kitakarított odúk várják, minden adott hát a sikeres költési szezonhoz!

Üdv újra itthon, kismadár!

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Soha nem repült ilyen messzire jeladós magyar szalakóta
Egy picinyke madártól ez óriási teljesítmény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik