Virágzó vidékünk

Ezer odú várja az Afrikából hazatérő szalakótákat

A madarak már megkezdték a vonulást hazafelé.

Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják az Afrikából már hazaindult szalakótákat – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével, és többek között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével folytatott „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós LIFE+ projekt keretében 1000 db, úgynevezett Schwegler-odút helyeztek ki a szakemberek a Kiskunsági Nemzeti Park működési területén.

Fotó: Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Ezek a fabeton odúk sokkal hosszabb élettartammal bírnak, mint az eddig használt, fából készültek, a német gyártó cég 25 év garanciát vállal rájuk. Van egy másik hasznos előnyük is: nagyon jó hőszigetelő képességűek, amelynek a forró nyári hónapokban nagy jelentősége van.

A munkálatok februárban kezdődtek, és bő két hónap alatt sikerült végrehajtani az 1000 új odú kihelyezését, a régiek cseréjét. Az odúk nagyjából fele a területen található idősebb fákra került ki, de jelentős részük lett kihelyezve a területeken húzódó szigetelt villanyoszlopokra is, melyeket a tapasztalatok szerint szívesen elfoglalnak a madarak.

Fotó: Wikimedia Commons

Néhány esetben az odúk cseréjekor nappalozó kuvikokat találtak az MME munkatársai a régi odúkban, akik végül néhány perc „bosszankodás” után kipróbálhatták az új típusú odúk kényelmét is.

Jeladós szalakótáink már megkezdték hazaútjukat Dél-Afrikából. IDE KATTINTVA megnézheted, merre járnak most.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik