Virágzó vidékünk

Csodálatos látvány Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta fészke

A színpompás madarak évente csak néhány hónapot töltenek hazánkban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében nyilvános szalakótagyűrűzést szervez Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta odújánál – tájékoztatott az MME.

Amit a szalakótáról tudni érdemes

A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen lecsökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. A szalakóta vonuló madár, így évente mindössze pár hónapot tölt hazánkban, a technika vívmányinak köszönhetően azonban egyre jobban megismerhetjük ennek a színpompás fajnak az életét.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A dél-alföldi Sándorfalva határában elhelyezkedő Fehér-tavi Madárvárta szomszédságában költő szalakótapár életét a Filmdzsungel Stúdió jóvoltából ez év júniusától bárki nyomon követheti az interneten egy mesterséges odúba helyezett fészekkamera segítségével. Az odú egzotikus színezetű lakóival hamarosan személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Meggyűrűzik a fiókákat

2016. július 16-án, szombaton 9 óra 15 perckor kezdődik a szalakóták gyűrűzése. A szalakótafiókák gyűrűzése előtt, kora reggeltől énekesmadár gyűrűzésre is sor kerül, így a látogatók egy igazán különleges élménnyel gazdagodhatnak. A programhoz reggel 5:00 és 9:15 között bármikor lehet csatlakozni.

Mint ARRÓL KORÁBBAN ÍRTUNK, tavaly két szalakótát jeladóval láttak el Magyarországon, egyikük vissza is tért Afrikából.

Íme a fészek:

Olvasói sztorik