Mozaik

Jól érzi magát Afrikában a két jeladós magyar szalakóta

A madarak minden mozdulatát ismerik a szakemberek.

A modern technológiának köszönhetően tavaly szeptember óta szinte „lépésről lépésre” követhetjük két jeladós szalakótánk, Pétör és Csele útját, így azt is megleshetjük, hogy pontosan hol töltötték a karácsonyi időszakot – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Csele, a kiskunhalasi szalakóta a botswanai Chobe Nemzeti Parkban töltötte az ünnepeket. Láthatóan megfelelő neki ez az élőhely, hiszen december 15. óta a mai napig ott tanyázik, s alaposan bejárja a park területét táplálék után kutatva.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Chobe Nemzeti park mindössze egy körülbelül 100 km-es, Budapest-Sikófok távolságra van a híres Okavangó deltától. Ez a világ egyik legnagyobb szárazföldi deltatotkolata, az ide érkező víz soha nem éri el a tengert. Egyedülállóan gazdag élővilágot vonz, hiszen az északról érkező vizek épp a száraz évszakra töltik fel, és sokszorozzák meg a delta területét.

Pétör 2015. december 4. óta Namíbia északi területén tartózkodik, Cselétől mintegy 700 km-re nyugatra. Míg Csele változatlanul a Chobe Nemzeti Parkban tölti mindennapjait, „Pétör” december végén tovább indult dél felé.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik