Mozaik

Soha nem repült ilyen messzire jeladós magyar szalakóta

Egy picinyke madártól ez óriási teljesítmény.

A madárbarátok folyamatosan figyelik a Magyarországon jeladóval ellátott madarak életét. A fehér gólyák téli, afrikai vonulásáról ITT ÍRTUNK, igaz van köztük olyan, aki inkább ITTHON MARADT.

Más történet a hazánkban jeladóval ellátott NÉGY SZALAKÓTA. Ők olyan kicsik – 120-160 gramm tömegűek -, hogy afrikai tartózkodásuk felér egy mesével. Már az ELSŐ KÉT MADARAT is nagy figyelemmel követtük.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Hazánkban 2014-ben kezdődött az Európai Unió által finanszírozott program a fokozottan védett szalakóta védelme érdekében. 2015-ben tudománytörténeti jelentőségű volt a Magyarországon első alkalommal műholdas jeladóval ellátott két madár megfigyelése.

A Csele és Pétör névre keresztelt apróságok el is repültek Afrikába. Pétör idén májusban visszatért Orosháza környéki fészekrakó helyére, később azonban áramütés érte és elpusztult. Csele régóta nem adott jelet magáról, sorsa ismeretlen.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „ A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében 2016 nyarán újabb négy szalakótát láttak el PTT típusú műholdas jeladóval. A madarak a Bukfenc, Artúr, Eleven és Fehérlófia nevet kapták.

Fotó: MME, Tokody Béla - Bukfenc jeladóval
Fotó: MME, Tokody Béla – Bukfenc jeladóval

Közülük hárman szeptember elején keltek útra és szűk egy hét alatt mindhárom leért első afrikai megállóhelyre, ahol több mint egy hónapot töltöttek, majd a fekete kontinensen „szétszéledtek”. A negyedik madár – Fehérlófia – jóval később, szeptember 19-én kezdte meg hosszú útját. Neki kicsit hosszabb idő kellett, de jeladója szerint 2016. október 10-én hajnalban már ő is “bőven” Afrikában szárnyalt, azóta pedig a déli földrészen éli mindennapjait.

A legutóbbi adatok szerint Bukfenc a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Fehérlófia Angolában, Artúr Namíbiában, Eleven pedig Botswanában szárnyal.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Eleven olyan messzire repült, mint magyar jeladós szalakóta még soha. A tavaly jeladóval ellátott Csele ugyan elrepült Botswanáig, ám „letáborozott” a Chobe Nemzeti Parkban. A Kisapajon jeladóval felszerelt Eleven most jóval délebbről „köszönt be”. A madárka Botswana fővárosának közeléből adott jelet, márpedig Gaborone Budapesttől közel 8 ezer kilométerre van.

Ha Eleven eléri a már közelinek számító Dél-Afrikát, az világszám lesz, és természetesen mi is beszámolnánk az eseményről.

IDE KATTINTVA láthatod, merre jár a négy pici madár.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik