Mozaik

Elérte Afrikát Fehérlófia, a negyedik magyar jeladós szalakóta

Később indult mint a többiek, de már ő is déli féltekén szárnyal.

Hazánkban 2014-ben kezdődött az Európai Unió által finanszírozott program a fokozottan védett szalakóta védelme érdekében. 2015-ben tudománytörténeti jelentőségű volt a Magyarországon első alkalommal műholdas jeladóval ellátott két madár megfigyelése.

A Csele és Pétör névre keresztelt apróságok Afrika déli részén töltötték a telet. Pétör idén májusban visszatért Orosháza környéki fészekrakó helyére, Csele azonban Afrikában maradt. Utóbbi június 28-a óta nem adott jelet a műholdas térkép tanúsága szerint, Pétört pedig áramütés érte és elpusztult.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Amit a szalakótákról tudni kell

A szalakóták évente mindössze négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás, illetve az afrikai telelés teszi ki. A hosszú, évente oda-vissza akár több tízezer kilométeres út során sok nehézséget kell leküzdeniük, az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza. A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a különböző veszélyeztető tényezők csökkentését, az ismert pihenő- és telelőhelyek védelmét.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „ A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében 2016 nyarán négy szalakótát láttak el PTT típusú műholdas jeladóval. A madarak a Bukfenc, Artúr, Eleven és Fehérlófia nevet kapták.

Fotó: MME, Tokody Béla - Bukfenc jeladóval
Fotó: MME, Tokody Béla – Bukfenc jeladóval

Közülük hárman szeptember elején keltek útra és szűk egy hét alatt mindhárom leért első afrikai megállóhelyre, ahol több mint egy hónapot tölthetnek a tavalyi tapasztalatok alapján. A negyedik madár – Fehérlófia – jóval később, szeptember 19-én kezdte meg hosszú útját. Neki kicsit hosszabb idő kellett, de jeladója szerint 2016. október 10-én hajnalban már ő is “bőven” Afrikában szárnyalt: Líbia közepén repült dél felé.

A jeladó tömege mindössze 4,5 gramm, a madár testtömegének kevesebb mint 5%-a, így a vonulás során ez nem akadályozza a madarat sem repülésében, sem táplálkozásában.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A négy madár tartózkodási helyéről, vonulásáról itt találsz naprakész adatokat.

Címfotó: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik