Mozaik

Különleges látványt nyújtanak a vonulásra kész gólyacsapatok

Nyár végén, augusztusban kezdődik a madárvonulás időszaka. Ilyenkor a magyarországi falvak barátságos kémény és póznalakói, a fehér gólyák megindulnak a déli telelőhelyek felé.

Látványos program a Hortobágyon

A Hortobágyi Madárkórházban ezen a héten pénteken, szombaton és vasárnap délben engedik el a gólyákat, amelyeket hetek óta készítik a madarakat erre az útra. -írja a dehír.hu.

– Egy részüket már a kinti, természetes fészkekből kirepülő gólyák közé is beengedtük, hogy azokkal gyakorolják a táplálékszerzést, valamint a termikelést, a meleg levegő használatát a felkörözésre. Igyekszünk tehát a természetben lévő gólyákkal nevelni őket – magyarázta Déri János, madárkórház vezetője.

Fotó: Dehír.hu
Fotó: Dehír.hu

Akik már úton vannak

Egy másik hír szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei azonosították az egyik Nógrád megyében, Ipolyvecén idén kelt fiatal gólyát vonulás közben a romániai Temes megyében található mercyfalvai gólyakamera segítségével – olvasható az Északi Gólyahír weboldalon.

Az ipolyvecei gólya így 39 nappal a gyűrűzése után 285km távolabb került meg Afrika felé vezető útjának talán utolsó, Kárpát-medencei állomásán.

Fészektestvére nem volt ilyen szerencsés, őt még Ipolyvecén a fészküktől pár méterre érte áramütés és elpusztult.

A gólyacsapat fészekbe történt  „invázióját” teljes terjedelmében nézzétek meg:

Köszönjük a felvételt és az adatot Daróczi J. Szilárdnak, illetve a kamera üzemeltetőinek!

Gyülekezők

A fotókért köszönet az Északi gólyahírnek, ahol folyamatosan követhetitek a madarak útját, és a velük kapcsolatos információkat.

Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír

Különleges látványosság

A gólyák a szárazföld vonalát követve vonulnak  és a Boszporusznál lépnek át Európából Kis-Ázsiába. Ilyenkor Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a gólyák – különleges látványosságot nyújtva a kutatóknak és madárbarátoknak.

 

Olvasói sztorik