Mozaik

Új fiókája van a világ legidősebb madarának

Újra szülő a világ legidősebb, 68 éves albatrosza, Wisdom.

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy Wisdom, a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz újra költ.

A madár, aki igazi matuzsálemnek számít, 2018. november 29-én érkezett meg az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollra, és hamarosan tojást rakott párjával.

Madalyn Riley/USFWS Volunteer/Flickr

Wisdom a tudósok szerint legalább 68 éves, és kora messze felülmúlta a Laysan-albatrosz átlagos élettartamát, ami átlagosan 12 és 40 év közötti. Az életében felnevelt fiókák számát 31-36 közöttire becsülik. A még mindig erős, egészséges madár ámulattal tölti el a tudósokat.

care2.com oldaláról azt is megtudtuk, hogy a napokban kikelt a tojásból Wisdom fiókája, így a 68 éves albatrosz újabb egyeddel gyarapította a kolóniát.

Wisdom hihetetlenül erős szimbóluma a túlélésnek

– mondta el Beth Flint, a Midway Atoll Nemzeti Vadvédelmi Terület biológusa.

Midway Atoll rendkívül fontos élőhely 30 madárfaj számára. A világ Laysan-albatroszának közel 70 százaléka és a fekete lábú albatrosz 40 százaléka él itt. Minden itt született fiókának fontos szerepe van a faj túlélésében.

Mivel a Laysan-albatrosz nem költ évente, és ha igen, egyszerre csak egy tojást raknak, még egy madár kikelése is fontos

– mondta Bob Peyton, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) projektvezetője.

Kiah Walker/USFWS/Flickr

Sajnos ezekre a tengeri madarakra továbbra is komoly fenyegetést jelentenek a halászok, és az óceánokban egyre növekvő szennyeződés. A biológusok továbbra is arra törekszenek, hogy élőhelyeket teremtsenek, amellett, hogy megpróbálnak odafigyelni az egyéb fenyegetésekre, hogy segítsenek ezeknek a tengeri madaraknak a túlélésben.

Tíz ritka madár, ami 2018-ban berepült Magyarországra
A himalájai füzikétől a törpesármányon át a lazúrcinegéig.

Kiemelt kép: Bob Peyton/USFWS/Flickr

Olvasói sztorik