Mozaik

Bravúros videón a hortobágyi gólyasereg hazatérése

Facebook / Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány
Facebook / Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány
Lassított felvételen a legszebb pillanatok.

Közel félszáz gyógyult madarat engedtek szabadon Hortobágyi Madárkórházból.

Az egri madármentők után a hortobágyi természetvédők is szabadon engedték a meggyógyított gólyákat. Nem is akármennyit, több mint három tucatot.

A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház hazánkban egyedülálló intézmény, többnyire a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült vagy beteg, védett madarak orvosi ellátását és rehabilitációját végzi. Évente ezernél is több sérült madár érkezik a kórházba, az állatok közel felét gyógyultan, felerősödve engedik vissza a természetbe.

Facebook / Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

A madárkórház videóján bemutatták, hogyan kapta vissza a szabadságát 41 felgyógyult gólya. A felerősödött gólyák hamarosan megkezdhetik hosszú útjukat Afrikába. Évről évre a csapatokba verődött fiatal gólyák augusztus utolsó napjaiban indulnak útnak Afrikába, telelőhelyeik felé. Az idősebb példányok csak 1-2 hetes késéssel, szeptember elején szoktak visszaindulni a legforróbb kontinensre.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, jelenleg csökkenőben van, 4500 pár körül mozog. Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya hazánkban költ, az adott területre eső gólyapárok számában Magyarország a második a kontinens országai között.

Facebook / Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

A gólyáknak a nedves, mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozóhelyei. Az áramütés veszélye a fajt szintén fenyegeti, valamint komoly erőpróbát jelent számukra a több ezer kilométeres vándorút is.

Az elengedésről szóló látványos videó itt megtekinthető.

Kapcsolódó
Afrikába készülődnek a mentett gólyák fiókái
Szépen cseperednek a gólyafiókák a Hortobágyon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik