Mozaik

Afrikába készülődnek a mentett gólyák fiókái

Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert
Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert
A fiókák még idén elindulhatnak Afrikába.

Kisfilmet készítettek a cseperedő gólyafiókákról – írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A látványos videón a Margitszigeti Kisállatkertben élő mentett fehér gólyák idei fiókái szerepelnek. A kisfilmen az látható, hogyan készülnek a fiókák az önálló életre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság górési madármentő állomásán.

Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

Két fészekaljból összesen öt gólyafióka cseperedik. A szülőpárok mind olyan mentett gólyák, akiknek az életét korábban megmentették, de elengedni már nem lehet őket.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szerteágazó természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a madármentő munka. Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett madárfajok olyan egyedeit mentik, akik emberi segítségre szorulnak. Szép számmal akadnak az ilyen állatok között fehér gólyák is.

A cél mindig a teljes rehabilitáció, amennyiben ezt sikerül elérni, a természetvédők az élőhelyükön engedik őket vissza a természetbe.

A kis gólyák május első felében keltek ki, és a Margitszigeti Kisállatkertben felcseperedtek. Közel másfél hónap elteltével a csöppségek sokat gyarapodtak, és megkezdődött az önálló életre való szoktatásuk. Ennek helyszíne a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Górés-tanya, ahol a nemzeti park madárrepatriáló (visszavadító) állomása működik.

A fiatalok ősszel csatlakozhatnak a tapasztaltabb felnőttekhez, és együtt indulhatnak útnak Afrika felé.

Kapcsolódó
2513 mentett állat kapott új esélyt tavaly a budapesti állatkertben
Az állatkert természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik