Mozaik

Rendszeresen kijár a Dunára és a Palatinus Strandra Karcsi, a mentett gólya

Palatinus Gyógy-, Strand - és Hullámfürdő Hivatalos / Facebook
Palatinus Gyógy-, Strand - és Hullámfürdő Hivatalos / Facebook

Aki a fővárosi Palatinus Strandon járt az utóbbi hetekben, könnyen előfordulhat, hogy találkozott egy ott kóborló gólyával, akiről most bővebb részleteket osztott meg Facebook-oldalán a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Kiderült, a Karcsi névre hallgató gólya a Margitszigeti Kisállatkert lakója, aki annyira jól érzi magát, hogy már kisebb kirándulásokat is tesz. Mint a posztban írták, ő tehát nem szökevény, hanem csak kíváncsi, és a vártnál jobban sikerült a rehabilitációja.

Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

A poszthoz fűzött kommentben aztán arról is írtak, a Margitszigeti Kisállatkertben látható gólyák, legalábbis a felnőtt állatok, egytől-egyig mentett madarak, akiknek az életét ugyan sikeresen megmentették, de sérülésük jellege olyan volt, hogy a röpképességüket teljes egészében nem lehetett visszaállítani, ezért természetesen elengedni sem lehetett őket.

Margitszigeti bemutatóhelyünkön arra törekszünk, hogy minél teljesebb életet élhessenek, ami igen jól szokott sikerülni, hiszen gyakori, hogy mentett gólyáink párba állnak, fészket építenek, tojásokat raknak és aztán együtt gondozzák a kikelő fiókákat, ahogyan ez az idei szezonban is történt. Persze a mentett gólyák egy része nem teljesen röpképtelen, csak éppen Afrikáig nem tudna egyikük sem elrepülni. Az viszont némelyiküknél megesik, hogy időnként kisebb kirándulást tesz a környéken

– fogalmazott bejegyzésében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

Karcsi rendszeresen kijár a Dunára, akár a szemközti, pesti partra is átrepül, vagy esetleg ellátogat a közeli Palatinus Strandra. Kérik, hogy aki találkozik vele, ne etesse, illetve vigyázzon rá, de egyébként semmi különösebb teendő nincs vele, hiszen bármikor vissza tud repülni a Margitszigeti Kisállatkertbe.

Valójában a rehabilitációja jobban sikerült, mind gondoltuk, és most már olyannyira rászokott ezekre a kirándulásokra, hogy lassan lépéseket kell tennünk azért, hogy nehogy még jobban eltávolodva baleset érje. Teljesen szabadon engedni ugyan így sem lehet, de most éppen annak megszervezésén dolgozunk, hogy egy Budapesten kívüli helyszínre vigyük át, ahol ugyancsak foglalkoznak mentett gólyákkal. Karcsi röpképessége ugyanis immár ezt kívánja meg

– tették hozzá.

Kapcsolódó
Ott tűnt fel egy gyűrűs magyar gólya, ahol 114 évig soha
Szenzációsnak mondható megkerülési adat érkezett.
Olvasói sztorik