Virágzó vidékünk

Előkerült a Tisza-parton a legidősebb gyűrűs fekete gólya

HNPI
HNPI

Sok víz lefolyt a Tiszán azóta, hogy a Tiszapüspökiben fészkelő, színes gyűrűvel jelölt, akkor 17 éves fekete gólyát bemutatta honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Kapcsolódó
Madárcsoda: fekete gólya sétált Lillafüreden
Feltételezések szerint Garadna környékén fészkel.

A szóban forgó egyed kikerült látókörükből és azóta nem láthatták a Közép-Tisza-vidéken, de 2022. június 1-én az a szerencse érte Nagy Gábor és Monoki Ákos természetvédelmi őröket, hogy a Tisza folyó 343 folyamkilométerénél Besenyszög, illetve Szajol külterületén megpillanthatták a matuzsálemet és sikerült olyan közel kerülni hozzá, hogy színes gyűrűjét leolvashatták, valamint fényképfelvételeket készíthettek róla.

A friss cikk szerint nagy öröm volt ez számukra, hisz az MME madárgyűrűzési központ adatai alapján ez a madár 19 éves és ezzel Magyarországon és nemzetközi kitekintésben is a legöregebb megkerült fekete gólya. 2003-ban fiókaként került rá a színesgyűrű Kalocsa Béla által és összesen 11 leolvasása volt, köztük egy Izraeli 2005-ben.

A madár fészkelését 2019-től 2020-ig tudták nyomon követni, ebben az időszakban ismerték fészkelésének pontos helyét. Az ezt követő években fészkén nem került szem elé, tehát vagy nem költött, vagy párcsere történt és máshol talált szaporodó helyet.

HNPI

A Természetvédelmi Őrszolgálat kiemelt figyelemmel kíséri e fokozottan védett faj élettevékenységeit és ez a példa mutat rá arra is, hogy a tudomány számára és a faj védelme szempontjából mennyire fontos a madárgyűrűzők munkája, tették hozzá a közleményben.

2017-ben egyébként Kenderes határában bukkant fel egy szintén 19 éves fekete gólya, ami akkor a legidősebb a gyűrűs példánynak számított Európában.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik