Mozaik

Ott tűnt fel egy gyűrűs magyar gólya, ahol 114 évig soha

Június végén egy hazai jelölésű fehér gólyát fényképeztek le Litvániában, írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A cikk szerint a most megfigyelt madarat a kék színű, egyedi kódos gyűrűje alapján sikerült azonosítani. Ez az első eset, hogy magyar gyűrűs fehér gólya került meg a Balti országban. A madarat fiókakorában gyűrűzték 2021. júniusában a Zala megyei Reszneken, három fészektestvérével együtt. Utóbbiakról eddig még nem érkezett bejelentés.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Magyarországon az elmúlt 114 évben több mint harmincezer fehér gólyát, elsősorban gólyafiókát gyűrűztek (1908-1932 között 10597 példányt, 1933-2000 között 3846 példányt, 2001-től 16388 példányt). Ennek köszönhetően nagyon sok, eddig 2821 megkerülési adat gyűlt össze a Madárgyűrűzési Központban, áll a közleményben.

Ezek egy része igen messziről, nyolc, kilencezer kilométerről, Dél-Afrikából érkezett. Európa, Afrika és a Közel-Kelet számos országában kerültek meg hazai jelölésű fehér gólyák, de most először fordult elő, hogy Balti országból jelentettek vissza egy madarunkat. A hazai gyűrűzésű fehér gólyák közül ennél északabbról még nem érkezett megkerülési adat

– írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Gediminas Eigirdas

A fehér gólyát nem kell bemutatni, mindenki ismeri, a hazai táj jellegzetes madara. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti, de nem minden madár választja Dél-Afrikát, jelentős számban telelnek Csád, Szudán területén. A fiatal madarak jelentős része az első években nem tér vissza Európába, nagy területeken kóborol.

Egyes, elsősorban emberi behatást ért madarak (pl. mentett, nevelt fiatal példányok vagy sérülésből felépült madarak), amik nem tudnak nyár végi csapatokhoz csapódni, itt maradnak télire.

A most megfigyelt madárról nem tudni, hogy a kirepülést követően merre vándorolt és hogyan került ilyen messze a Kárpát-medencétől.

Bízunk benne, hogy megfigyelik még a jövőben

– zártja a cikket a nemzeti park.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik