Virágzó vidékünk

Rekord Beremenden: öt fióka cseperedik a bekamerázott gólyafészekben

Országszerte sok fészekben szelektáltak a szülők, ezért nem mindegyik kismadár maradt életben.

Emberfia bizton nem tudja megmondani, hogy az országban melyik fészekben kelt ki a legtöbb gólyafióka, a bekamerázott fészkek “állományáról” a technikának köszönhetően pontos összegzés készíthető. A Magyar gólya webkamerák Facebook oldalon folyamatosak az információk a madarak életéről, így arról is, miként alakult a gólyacsaládok élete a költés kezdete óta.

Ami biztosnak tűnik: a webkamerás fészkek közül Beremenden van a legtöbb fióka. Öt madárka nevelkedik a fészekben, elsősorban annak köszönhetően, hogy a rutinos szülők valószínűleg elég élelmet találnak a kicsiknek.

A többi bekamerázott fészek mindegyikében volt szelektálás, vagy pusztulás. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a gemenci fekete gólya pár élete. Mint a Sokszínű vidék korábban megírta, itt két kisgólya maradt, a harmadikat az egyik szülő szelektálta – kilökte a fészekből.

Röszkén három fióka maradt, a negyediket akkor, amikor megjelentek a madárkán a fekete tollak – tehát már-már “nagykorú” volt – szelektáltak a szülők.

A dejtári bekamerázott fészekben is három fióka maradt, ők is szépen cseperednek. Ráckeresztúron szintén 3 fiókát táplának szüleik, Kerekegyházán kettőt..

Az újhartyáni kamera elromlott, abban öt kisgólya volt. Hogy azóta szelektáltak-e a szülők, vagy természetesen úton pusztult el fióka – kamera híján nincsenek információk.

Rekord számú kisgólya nőtt fel egy fészekben Romániában
Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet.

A Dömösi Madárpark és Vadmadár-mentőközpontban mentett tojásokat “gondoz” Szofi és Macus. Itt egyelőre két fióka kelt ki, de meglehet, hogy mire ezek a sorok napvilágot látnak, újabb taggal bővül a família.

Fertőhomokon három fióka maradt a fészekben, valószíműleg egyet megevett az egyik szülő.

Ságváron jelenleg három fiókát gondoznak a szülők. A negyediket június 4-én “kimentették” a fészekből. A mentésre azért került sor, mert úgy tűnt, hogy a kicsi beakadt valamibe, de kiderült, hogy nem. A testvéreitől jóval kisebb madár a viszonylag mély költőcsészéből nem tudott kijönni és folyamatosan kalimpált. A fiókának lábfejlődési rendellenessége van, megmentésével ugyanakkor esélyt kapott a túlélésre…

Lassan újabb látványos napokhoz érkeznek a közvetítések, hiszen heteken belül megkezdik próbálkozásaikat a kirepüléshez a kisgólyák.

Kiemelt kép: YouTube/webkamera/Beremend

Órákon át küzdöttek egy siklóval a tüneményes gemenci fekete gólya fiókák
A napokban méretes siklót kaptak enni, de azt hosszas harc után sem sikerült lenyelniük. A történetről videó is készült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik