Virágzó vidékünk

Újra megjelent a fekete gólya a Bag melletti örökerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. élőhelyfejlesztési programjának és a természetközeli erdőgazdálkodásnak köszönhetően a parkerdőben több helyütt is megtelepedtek a fekete gólyák. Május elején egy vadkamera rögzítette ezt a fokozottan védett madarat a Valkói Erdészet területén, ahol régebben költött, most pedig újra megjelent, írta a cég közleményében.

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött a területen, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. Fekete gólyát legutóbb tavaly figyeltek meg – csupán néhány esetben – egy Gödöllőhöz közeli mocsaras részen.

A madár most viszont visszatért a Valkói Erdészet által kezelt örökerdőbe, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával: Bag község határában, egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen elhelyezett vadkamera fotózott le fekete gólyát május első napjaiban. A képeken jól kivehető a fekete tollazatú, piros csőrű, ezért feltehetően idősebb példány.

Fotó: Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő területén 2018-ban két fekete gólya pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája kelt ki tavalyelőtt júniusban.

A nyomon követés, valamint a természetvédelmi munka szempontjából kiemelten fontos információszerzés céljából a fiókákat a fészek elhagyása előtt meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

Az ember jelenlétét kerülő, a háborítatlan, vizes területeken fészkelő fekete gólya elterjedését segíti a parkerdő olyan hosszú távú élőhelyfejlesztési programja, mint a vizes élőhelyek védelme.

A program keretében az erdészek mesterséges és természetes kistavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméter nagyságú vízfelületek a helyi kétéltű- és hüllőfauna fontos szaporodóhelyét jelentik, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre.

Kiemelt kép: Pilisi Parkerdő

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik