Mozaik

Különleges afrikai gólya érkezett a dömösi madármentőhöz

Szereti az embereket és nagyon barátságos a madárka.

Márton András madármentő gyakran szerepel híradásokban, és nem azért, mert mindene a nyilvánosság. A Dömösön élő állatvédő saját portáján gondoz sérült állatokat, elsősorban fehér gólyákat – jelenleg tizenegy telel majd át nála – és olykor akadnak rendkívüli események, melyek kapcsán véleményt alkot, cselekszik és a madarak “védőügyvédjeként” mindent megtesz védelmükért.

A dömösi madármentő ebben az évben kikapcsolódásként a Boszporusznál élőben is megnézte a gólyaseregek gyülekezését, mielőtt azok továbbindultak afrikai telelőhelyeik felé. 2019-ben egyik legemlékezetesebb akciója pedig akkor történt, amikor tüntetést szervezett a budapesti libanoni nagykövetség elé, a Libanonban folyó gólyamészárlás ellen. Ezúttal talán az év gólyás szenzációjáról számolt be a Sokszínű Vidéknek.

A közelmúltban szakmai úton Németországban, Hollandiában és Belgiumban jártam. Hollandiában találkoztam egy ottani madaras barátommal, akinek tekintélyes madárgyűjteménye van. Eszmecserénket követően, mondván mosolyogva: neked úgysincs még elég gólyád otthon, átadott egy dobozt, melyben egy idén született afrikai fekete gólya tojó ücsörgött

– mondta érdeklődésünkre Márton András.

Ilyen egy kifejlett afrikai fekete gólya – Fotó: Flickr/Allan Hopkins

Az afrikai fekete gólya (Ciconia abdiimi) úti okmányaiból kiderült, hogy egy svájci állatkertben kelt ki az idén. A dömösi madármentő holland barátja csereügylet részeként kapta a fizetség egy részeként az ő madaraiért. Eladhatta volna, de tisztelve magyar kollégáját, Márton Andrást ajándékozta meg vele, azt ígérve, hogy az ajándék második feleként jövőre egy másik vérvonalból származó hím is érkezik mellé. A kis tojó már hazaérkezett és két hete a dömösi madárpark lakója.

Ez a fajta gólya elsősorban Közép- és Dél-Afrikában él, de elenyésző populációja megtalálható az Arab-félszigeten is. Októbertől márciusig nagy csapatokban az Egyenlítőn keresztül déli és keleti irányban vándorol. A táplálékláncból ugyanazt fogyasztja, mint a mi fehér gólyáink, Afrikában jellemzően és elsősorban sáskát, mert abból van bőséggel arrafelé. Információim szerint együtt bandázik a fehér gólyákkal, így reményeim szerint ezt Dömösön is megtapasztalhatjuk majd

– említette a madármentő.

Megtudtuk azt is, hogy az afrikai fekete gólya nagyon érzékeny a hidegre, ezért a téli hónapokat mindenképpen a ház falain belül tölti – ami nem az első eset lesz Mártonéknál. Egyelőre félénk a madárka, ugyanakkor tudni a fajról, hogy szereti az embert. Afrikában például együtt sétál a kunyhókban élő benszülöttekkel, akár be is megy a lakóterükbe. Az afrikai fekete gólya jóval kisebb a Magyarországon is fészkelő, vonuló fekete gólyáknál (Ciconia nigra), de nagyon hasonlít rájuk. A Dömösre került kis gólya egyébként a Claire nevet kapta.

Márton András célja, hogy ennek a fajnak a tartásán, tenyésztésén keresztül még több ismeretet szerezzen a gólyákról, amit az itthoni fehér és fekete gólyák mentésénél tudnak majd hasznosítani – elsősorban a folyamat “technikájára” vonatkozóan.

Tavasszal, a jó idő beálltával a madár kikerül majd a röpdénkbe, ahol társaságra találhat a sérülésük miatt röpképtelen fehér gólyák között. Bizakodva várom ezt a találkozást, miként azt a pillanatot is, amikor megérkezik majd fajtabeli hím társa. A sérült madarakhoz hasonlóan – akik nem tudnak elrepülni – Clairet nem engedhetjük ki a szabadba. Ha ugyanis elrepülne, az tragédiához vezethetne, hiszen egzotikus állatról van szó, aki eredeti élőhelyén teljesen más körülmények között él

– tájékoztatott a dömösi szakember.

Márton Andrásnak nincsen információja arról, hogy bármelyik magyarországi állatkertnek lenne afrikai fekete gólyája, így minden bizonnyal fajtájából Claire az első, aki megérkezett hazánkba.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Philipp Weigell/Wikimedia Commons

Elindult Afrikába az egyetlen jeladós magyar fekete gólya
Szeptember 12-én kezdte meg hosszú útját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik