Mozaik

A libanoni nagykövetséghez szerveznek tüntetést a barbár gólyamészárlás ellen

Az illegális vadászok 2.6 millió madarat lőnek le évente Libanonban.

Amint azt nemrégiben megírtuk, Libanonban a vonuló gólyák sokaságát lövik le ottani orvvadászok.  A világhálóra felkerült fotók nemzetközi felháborodást váltottak ki, a tiltakozáshoz pedig magyarországi madárbarátok, természetvédők is csatlakoztak. A Facebookon szerveződött csoport aktivistái – élükön az ismert dömösi madármentővel, Márton Andrással – 2019. március 28-án, csütörtökön 16 órai kezdettel békés demonstrációt szerveznek a Libanoni Köztársaság Nagykövetségénél Budapesten, a XI. kerületi, Sasadi út 160. előtt.

A tüntetést megelőző napon Márton András főszervezőt fogadja Joanna Azzi nagykövet asszony.

Békés tüntetésen fejezzük ki azt, hogy mennyire elítéljük ezt az értelmetlen pusztítást, és kérjük a libanoni kormányt egy petíció átadásának keretében, hogy mielőbb és minden erejével igyekezzen véget vetni ennek az áldatlan állapotnak

– írják közleményükben a szervezők.

Gólyák Libanon felett

طيور العرنوق من الضنية

Közzétette: ‎الضنية مباشر‎ – 2019. március 11., hétfő

Sok-sok ezer gólya- és madárbarát nevében azt kérik Michel Aoun libanoni államfőtől, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a mészárlás tekintetében legkritikusabbnak számító területeken biztosítva legyen a rendőri jelenlét. A tiltakozók azt is kérik a petícióban, hogy a libanoni hatóságok vonják felelősségre ezeket a kegyetlen madárgyilkosokat, példát statuálva ezzel és megakadályozva a további értelmetlen és rettenetes vérengzést.

Döbbenetes adatok

Évente kétszer 4-500 millió madár vonul át Libanon felett, köztük 350 ezer gólya is. A libanoni orvvadászok azonban az érvényes vadászati törvény ellenére ezrével lövik le a vonuló gólyákat és a többi vonuló madarat. Egy libanoni madárvédő szervezet legfrissebb közleménye szerint az illegális vadászok 2.6 millió madarat lőnek le évente és válogatás nélkül lőnek a vadászható fajok listáján tiltott, nálunk védett fajokra – gólyák, fecskék, pelikánok, sasok, ölyvek – is.

A szervezők kérik a madárbarátokat, mindazokat, akik naponta figyelik a gólyákat és aggódnak értük, hogy minél többen vegyenek részt a békés demonstráción.

A tüntetés programja

  • 16 óra: gyülekezés a helyszínen
  • 17 óra: beszédek, petíció átadása
  • 18.30 óra: gyertyagyújtás
  • 20 óra: a rendezvény vége

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik