Mozaik

Európa délnyugati csücskében még a fészkükben napoznak a gólyák

Korábban a témában:

Nagyon sok a gólya Portugáliában – írja Facebook-bejegyzésében az épp Európa délnyugati csücskében szabadságát töltő szombathelyi fotós, Trajbár Balázs. Posztolt is egy idilli képet, miként napoznak október elején Faro katedrálisának mindkét tornyán a fehér gólyák.

Faro híres temploma, a Se egyébként egy római templom helyén épült, ami később mecset lett. Román-gótikus stílus jellemzi, de nagyon szép barokk orgonával büszkélkedhet.

A gólyák vonulási útvonalaik hagyományosak, de nincsenek szigorúan rögzítve

Mint azt a Sokszínű Vidék megírta, idén a szokottnál korábban kezdődött meg a gólyák vonulása téli telelőhelyeik felé. Az európai állomány két “kapun” keresztül hagyja el földrészünket. Európa keleti részéből a madarak szórványban vagy csapatosan a Boszporuszt érintve, Libanonon és Jordánián át érkeznek meg az első afrikai országba, Egyiptomba. Itt aztán erős szóródásba kezdenek, a többség a fekete kontinens közepéig száll tovább, vagy éppen annak legdélibb részéig repül. A németországi Weser-folyótól nyugatra fészkelők a Gibraltári-szoroson átrepülve Nyugat-Afrika partjainál haladnak tovább és Közép-Afrikában telelnek.

A portugál város, Faro egyébként a Ria Formosa lagúna természetvédelmi területének 130 hektáros területe mellett fekszik. E tengeri élőhely pedig kiváló pihenőhelyet nyújt a vándormadarak számára a tavaszi és az őszi időszakban. Ezért is látni arrafelé sok gólyát:

Gólyák a templom tornyon :)Nagyon sok a gólya Portugáliában .

Közzétette: Trajbár Balázs – 2019. október 5., szombat

A címlapkép illusztráció – Fotó  Pixabay

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.