Mozaik

Európa délnyugati csücskében még a fészkükben napoznak a gólyák

Nagyon sok a gólya Portugáliában – írja Facebook-bejegyzésében az épp Európa délnyugati csücskében szabadságát töltő szombathelyi fotós, Trajbár Balázs. Posztolt is egy idilli képet, miként napoznak október elején Faro katedrálisának mindkét tornyán a fehér gólyák.

Faro híres temploma, a Se egyébként egy római templom helyén épült, ami később mecset lett. Román-gótikus stílus jellemzi, de nagyon szép barokk orgonával büszkélkedhet.

A gólyák vonulási útvonalaik hagyományosak, de nincsenek szigorúan rögzítve

Mint azt a Sokszínű Vidék megírta, idén a szokottnál korábban kezdődött meg a gólyák vonulása téli telelőhelyeik felé. Az európai állomány két “kapun” keresztül hagyja el földrészünket. Európa keleti részéből a madarak szórványban vagy csapatosan a Boszporuszt érintve, Libanonon és Jordánián át érkeznek meg az első afrikai országba, Egyiptomba. Itt aztán erős szóródásba kezdenek, a többség a fekete kontinens közepéig száll tovább, vagy éppen annak legdélibb részéig repül. A németországi Weser-folyótól nyugatra fészkelők a Gibraltári-szoroson átrepülve Nyugat-Afrika partjainál haladnak tovább és Közép-Afrikában telelnek.

A portugál város, Faro egyébként a Ria Formosa lagúna természetvédelmi területének 130 hektáros területe mellett fekszik. E tengeri élőhely pedig kiváló pihenőhelyet nyújt a vándormadarak számára a tavaszi és az őszi időszakban. Ezért is látni arrafelé sok gólyát:

Gólyák a templom tornyon :)Nagyon sok a gólya Portugáliában .

Közzétette: Trajbár Balázs – 2019. október 5., szombat

A címlapkép illusztráció – Fotó  Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik