Mozaik

Tudatosan tesznek egy kitérőt a telelésre vonuló gólyák

A fehér gólyák ugyanis jellemzően kicsit más útvonalakon repülnek ősszel, mint tavasszal. Kitaláljátok miért?

Ahogy a Sokszínű Vidék is pár hete megírta, idén jóval a megszokott idő előtt, lassan egy hónapja elindultak a fehér gólyák a hosszú vándorútjukra. Azt is tudni lehet, hogy a nagy többségük Afrikában telel majd át, mivel a kontinens táplálékban gazdag. A gólya pedig alapvetően rovarevő és Afrikában annyi a sáska, hogy vígan jóllaknak belőlük hónapokon át.

Fotó: Facebook/Jordan Valley Birding Center/Shuki Celed

A vonulási útvonalaik hagyományosak, de nincsenek szigorúan rögzítve. A nyugat-európai állomány általában a Gibraltár, a kelet-európai populáció a Boszporusz felé indul el, és a Földközi-tengert e két tengerszoros valamelyikén szelik át. Aztán a Szahara felett átrepülve pedig egészen Dél-Afrikáig is eljutnak.

Mielőtt a dél-afrikai telelőhelyre érkeznének, még egy kitérőt tesznek

A délre tartó fehér gólyák gyakorta más útvonalon repülnek ősszel, mint tavasszal, és még mielőtt továbbrepülnének Dél-Afrikába, megállnak Szudán déli részén, ahol néhány hetet vagy hónapot is eltöltenek – írja a Flight For Survival..

A fehér gólyák szeptember és október között érkeznek Dél-Szudánba vagy Csád keleti részébe – közvetlenül az esős évszak után, az aszály időszakának kezdetén. Afrikában ebben az időszakban, közvetlenül az esők után a rovarok száma drasztikusan megnövekszik, amiből rendesen jól laknak.

A fehér gólyák aztán november közepén kezdik elhagyni a területet, és repülnek még tovább dél felé.

Feltéve, ha addig túlélték a kimerültséget, az illegális lövöldözést és az útvonalaikat keresztező elektromos vezetékeket.

Gólyák százai gyülekeztek az alföldi legelőkön
A frissen szántott föld a gólyák számára egy táplálékban nagyon gazdag közeg.

Kiemelt kép: Wikipedia

Olvasói sztorik