Autómentes élet egy tüneményes szigeten

Egy bájos szigetfalu, ahol sétálva csodálhatjuk az elénk táruló panorámát.

Az Åstol Svédország nyugati partján található, Göteborgtól délre, Malmötől északra. Számos gyönyörű épületete van, amelyeket a 19. században építettek az akkori itt élő gazdag kereskedők. Az 1970-es évekig jelentős halászközösség volt, azóta azonban nehézségekkel küzd. Építészete egyedülálló, mert különböző stílusok elemeit ötvözi, mint például a barokk újjászületés és a neoklasszicizmus, de néhány modern elemet is találhatunk, például üveghomlokzatokat vagy aszimmetrikus tetőket.

Åstol utcáit festői fehér házak szegélyezik

A városban számos nagyszerű étterem található, ahol helyi specialitásokat szolgálnak fel, mint például a tenger gyümölcseiből készült paella és a polipsaláta és egyéb halféleségek. A település strandjai azért is népszerűek a gyermekes családok körében, mert az öblökben lévő vizeik sekélyek, így a kisebbek is biztonságosan úszhatnak.

svedentips

svedentips

Åstol számos egyedi építészeti stílus otthona. A 19. században épült hagyományos fehér házak a város egyik legszembetűnőbb jellemzői. Az itt található épületek egyedi tervezésükről is ismertek – sokukat művészeti galériává vagy múzeummá alakították át, ahol a helyi művészek munkáit mutatják be.

ötvös sándor

Autók nem közlekednek a szigeten

Az ideérkezőket változatos programok várják. Lehet csónakázni, horgászni és úszni, a kalandvágyók pedig túrázhatnak a környező dombokon. Ha pedig a kerékpár a szenvedélyünk, akkor erre is több túraút áll rendelkezésre. Az autót viszont felejtsük el ezen a helyen.

Ötvös Sándor, aki nemrégiben készített felvételt a kis halászfaluról, bejegyzésében így írt Åstolról:

A szigetet látványos sziklaformák övezik és méreteit tekintve tényleg nagyon kicsi, alig fél kilométer hosszú. Nagyjából 2-300 állandó lakosa van, akik jellemzően halászatból és a turizmusból élnek. Autók egyáltalán nem közlekednek a szigeten, a szárazföldről megközelíteni hajóval lehet.

Kapcsolódó
A sziget, melyet jókedvű asszonyok irányítanak
Mindent ők intéznek, a négy falu mindennapjait is igazgatják.