Mozaik

Kukucs! Kamerába nézett a börzsönyi vadmacska

Továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska – írja posztjában a Duna-Ipoly Nemzeti Park. 2022. szeptember 26-án jelent meg először az állat a kameráik előtt, azóta is rendszeresen látni, két kifejlett egyed van jelen a területükön rendszeresen. Sőt, 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett itt.

A most magát megmutató vadmacska szívesen használja a területre kihelyezett fekvő holtfát és kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, így nézett bele a vadkamerába is.

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra.

Nehezen tűri az erdő bolygatását, a zavarást (pl.: illegális technikai sportokat az erdők területén). A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak – írják a posztjukban.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik