Mozaik

Három vadmacska kölyök hancúrozását rögzítette a vadkamera

Egy bükki patak partján játszadozó vadmacskakölyköket vett fel a vadkamera. Az egyik felvételen az anyaállat is látszik a három kölyökkel.

A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület közösségi oldalán tette közzé a képsorokat. A fekete-fehér képeken kicsit nehezen észrevehetőek a kismacskák, de az látszik a kockákon, hogy nagy kergetőzés folyik a patakon keresztbe dőlt fatörzsön.

Az európai vadmacska rejtőzködő életmódot folytat, ritkán kerül szem elé, épp ezért különleges, ha a kölykeivel együtt készülnek róla felvételek.

Hazánkban 2012 óta fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft. A vadmacskának vastag, tömött bundája van és tompán végződő farka, melyen 5-7 fekete gyűrű található. Lekerekítettebb fülek, és a „nagyobb, zömökebb megjelenés” jellemzi. Előnyben részesíti a tisztásokkal tagolt erdős és ártéri területeket. Jellemzően kisemlősökkel, madarakkal, halakkal, hüllőkkel, és ízeltlábúakkal táplálkozik. A zsákmányállatok keresése közben, vagy a párzási időszakban az ellentétes nemű házimacskák őt is közelebb csalogathatják a települések határához.

Kapcsolódó
Fél évig lábadozott a bükki vadmacska, most szabadon engedték
Két példányt is sikeresen kezeltek, majd engedek vissza a vadonba Eger környékén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik