Mozaik

Azt hitte a horgász, hogy egy Magyarországon nem is élő halat fogott

A rendszertani változások miatt egy Magyarországon nem is fellelhető fajként azonosította az általa kifogott halat egy horgász, az észlelést pedig beküldte a Magyar Haltani Társaság (MHTT) „Mit fogtam?” rovatának, szúrta ki a Pecaverzum.

A halat még 2023. szeptember 10-én fogták az Által-érben, a dunaalmási kis vashídnál.

Ha jól sejtem, akkor ez Petényi-márna (Barbus peloponnesius), ezért a fényképezés után azonnal visszaengedtem, és abbahagytam a horgászatot

– írta a levélben a horgász.

Az tényleg nagy szenzáció lett volna, ha Petényi-márnát talált volna. Erről ugyanis a lap cikke szerint azt kell tudni, hogy a hazai faunaterületről nincs bizonyított előfordulási adata. Önálló fajként 1847-ben Johann Jakob Heckel írta le. Később további taxonokra bontották, faunaterületünkön azonban bizonyítottan csak két faj él, az Északi-középhegység vízfolyásaiban és a Felső-Tiszában a kárpáti márna (Barbus carpathicus), míg a Maros és a Körösök határainkon kívüli szakaszán a Petényi-márna.

Az MHTT szerint a kis hal alakját tekintve valóban hasonlít a márnákhoz, de azoknak nemcsak a szájszögletében, hanem a felső állkapcsukon is van két kisebb bajszuk. Ilyen nagy, sötét és kékesen irizáló foltjai a küllőknek vannak, melyek közül csak a korábban fenékjáró küllőként ismert faj hát- és farokúszója pettyezett ennyire erősen – állapították meg.

Kiemelték, hogy időközben azonban ezt a fajt genetikai vizsgálatok alapján három fajra bontották, melyek közül nálunk csak kettő, a dunai küllő (Gobio obtusirostris) és a tiszai küllő (Gobio carpathicus) él. Ez a két faj genetikai vizsgálattal, vagy az élőhely alapján különíthető el. Utóbbira alapozva jelentette ki az MHTT, hogy a képen egy dunai küllő látható, állapították meg.

Kapcsolódó
Maconkán fogták ki Európa legnagyobb tokhalát
A halritkaság bő 40 perces fárasztás után került a partra, ezzel újabb Európa-rekord született Maconkán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik