Mozaik

Hetek óta küzdenek a Balatonnal a vízügyi szakemberek

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

A téli szabályozási szint fölött van jócskán a Balaton vizének szintje, emiatt erősebb szélben megbillen a tó és ilyenkor a parthoz közeli területeket elárasztja a víz, számolt be róla az ATV Híradó.

A tudósítás szerint a fonyódi vízmércén kis híján 130 centis vízállást mértek a napokban. Ez jóval magasabb, mint a télre meghatározott 110 centiméteres érték.

A vízügyi szakemberek folyamatosan, december vége óta engedik a vizet, de hiába: nem csökken jelentősen a víz a Balatonban.

Mindig a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik, és hát azt kell, hogy mondjam, hogy újra és újra nagy mennyiségű csapadék érkezik a vízgyűjtő területre, A Zalán keresztül folyamatosan érkezik utánpótlás a Balatonba

– fogalmazott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az alacsonyabban fekvő déli parti településeken azt mondják, hogy örülnének, ha gyorsabban engednék a vizet a tóból.

„Bízom azokban a szakemberekben, akik erről döntést hoznak, de azt kérem, hogy mindenképpen legyenek figyelemmel arra is, hogy a mi esetünkben 120 centi fölött, már eléggé problémás tud lenni egy ilyen napokig tartó szeles idő” – fogalmazott Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke mondta.

A közeli Fonyódon viszont örülnek a magas vízállásnak. Erdélyi Barnabás alpolgármester az ATV-nek arról beszélt, hogy amikor magasabb a vízállás, akkor sokkal tisztább és sokkal szebb a Balaton vize és ezért is örülnek annak.

Kapcsolódó
Kifogták az év első balatoni gigapontyát
Keszthelynél érte a szó szerint hatalmas öröm a horgászt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik