Mozaik

Újra látogathatók a csehországi kastélyok és várak

Pixabay
Pixabay
A pompás műemlékek iránti érdeklődés ismét növekedést mutat.

Idén is várják a turistákat előtt a csehországi kastélyok – írta a Délmagyarország, a prágai Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) közleményére hivatkozva.

Megnyitották kapuikat pénteken a csehországi kastélyok és várak, amelyek a téli turistaidényben zárva tartottak. A Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal felügyelete alatt száznál több állami tulajdonban lévő vár és kastély működik. Ezek többsége a téli időszakban – november elejétől március végéig – zárva tart.

Miután a tavalyihoz képest az idén 30 millió koronával alacsonyabb az állami támogatás, a kastélyok és várak több mint kétharmadában 10-15 százalékkal emelkedtek a belépődíjak. A bevételek mintegy 40-50 százalékát a hivatal a műemlékek karbantartására és felújítására költik.

A koronavírus-járvány előtt a cseh kastélyokat és várakat évi átlagban több mint ötmillió látogató kereste fel. A járvány alatti korlátozások után tavaly 4,2 millió volt a látogatók száma, félmillióval több, mint 2022-ben.

Pixabay

A leglátogatottabb műemlék a Prágai Vár, a Hradzsin, amelyre tavaly is több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.

A kastélyok és várak kezelői az idén is számos rendezvényt tartanak, hogy magukhoz csalogassák a turistákat. Éjszakai látogatásokkal, valamint színes családi rendezvényekkel teszik vonzó célpontá a műemlékeket.

Több kastély és vár az idén közös tematikus programot is szervezett, amelynek keretében bemutatják, hogyan éltek a Habsburg-család tagjai csehországi birtokaikon.

Kapcsolódó
A világörökség részeként ragyoghat két meseszép kastély
Visszakaphatja régi dicsőségét a Peleș- és a Pelișor-kastély.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik