Virágzó vidékünk

A világörökség részeként ragyoghat két meseszép kastély

Pixabay
Pixabay
Visszakaphatja régi dicsőségét a Peleș- és a Pelișor-kastély.

A Peleș- és a Pelișor-kastélyt is felterjesztené Románia az UNESCO világörökségi listájára – írta a Maszol.ro.

A két meseszép kastély nem pusztán rendkívüli, autentikus, történelmi műemlék, hanem a kor nemzeti identitását is tükrözik. Jelenleg múzeumként működnek.

Raluca Tucan kulturális miniszter a nemes cél érdekében már egyeztetett az érintettekkel – köztük a román királyi család vagyonának kezelőivel –, akikkel közösen létrehoztak egy munkacsoportot. A miniszter szerint azért is érdemes lenne, hogy felkerüljenek a világörökségi listára, mert építészeti jelentőségük és szépségük Kelet-Európában is viszonyítási pontot jelent.

A Sinaia településen található, 160 szobás (és 30 fürdőszobás) Peleș-kastélyt I. Károly román király építette 1873 és 1914 között. A neoreneszánsz kastélyba számos olyan technikai újdonság került, amely az adott korban ritkaságnak számított. Ilyen volt a központi fűtésrendszer és az előcsarnok mozgatható üveg födémje is.

Pixabay

A patinás épület a királyi család rezidenciája volt és több fontos politikai döntés helyszínéül szolgált. Mellette felépíttette 1899 és 1902 között az örökösei lahelyéül szánt Pelișor kastélyt.

A két pompás kastély mellett az ország egykori kommunista börtöneit is felterjesztenék az UNESCU világörökségi listájára.

Kapcsolódó
Ökomúzeumba szervezik Erdély tüneményes falvait
Első körben 17 település kapott meghívást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik