Virágzó vidékünk

Ökomúzeumba szervezik Erdély tüneményes falvait

Pixabay
Pixabay
Első körben 17 település kapott meghívást.

Romániában új kezdeményezésként ökomúzeumba tömörítik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit – íra az MTI.

A Bihar, Kolozs és Fehér megye hegyvidéki részén elterülő Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park 75 ezer hektáros területével az ökomúzeum térsége nagyban megegyezne.

Románia első ökomúzeuma a népi építészetéről, néphagyományairól híres román Mócvidék (Tara Motilor) eredeti képének és hagyományainak megőrzését célozza. Az élő múzeum koncepciója az embert saját természeti és kulturális környezetében helyezi el, és arra ösztönözi, hogy megőrizze identitását, részt vegyen közössége fejlődésében.

Kezdetben hét-nyolc község területén alakulna meg, később további települések csatlakoznának hozzá önkormányzati döntéssel. A tagok az ökomúzeum chartáját is aláírják, vállalva, hogy követik az ebben megfogalmazott, a helyi identitás, értékek őrzésére irányuló alapelveket.

Az ökomúzeumba első körben a nemzeti park területén lévő 17 község kapott meghívást, az egyeztetések tavaly kezdődtek el. Elsőként a Fehér megyei Felsőgirda (Garda de Sus) község képviselőtestülete döntött a csatlakozásról, és márciusban a megye másik négy községe is napirendre tűzi a kérdést. Bihar megyéből Bondoraszó (Buduresa), Kolozs megyéből Székelyjó (Sacuieu) község jelezte csatlakozási szándékát.

Az első tagok májusban írhatják alá az ökomúzeum chartáját. A projekt megvalósítását segíti, hogy a fiatalok nyitottak a hagyományos falukép, a népi hagyományok őrzésére, közülük sokan visszatérnek falura, ahol a helyi értékekre építő saját vállalkozást indítanak, így az ökomúzeum a térség gazdasági fejlődését is elősegítené.

Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata 2021-ben fogott össze az Erdélyi-szigethegység kivételes szépségű karsztvidékének fejlesztése, népszerűsítése, turizmusának fellendítése céljából. Vállalták, hogy területükön felújítják a Pádis-fennsík természeti látványosságaihoz vezető utakat, és közös projektet dolgoztak ki egy hegyvidéki kerékpárúthálózat kiépítésére. 227 kilométer kerékpárút épül uniós alapokból, ebből 99,3 kilométer Bihar, 92,4 kilométer Kolozs, míg 35,3 kilométer Fehér megye területén.

A magyar, román és nyugat-európai bakancsos turisták körében egyaránt népszerű Erdélyi-szigethegység területén mintegy 1500 barlang található, több közülük nemzetközi jelentőségű. Leglátványosabb része a Pádis-fennsík és környéke, főbb látnivalói a Csodavár, a Galbena-sziklaszoros, a Szamos-bazár, a Medve-barlang, az aranyosfői (szkerisórai) jégbarlang és a havasrekettyei vízesés.

Kapcsolódó
Átadták az Erdélyi-szigethegység legfontosabb útját
Népszerű turisztikai látványosságok sorakoznak az út mentén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik