Mozaik

Ismeretlen középkori kódexet azonosítottak Erdélyben

MTI/Kiss Gábor
MTI/Kiss Gábor
A kutatók szerint a kolozsvári kódexet 1470-ben másolták.

Egy értékes középkori kódexet tanulmányoznak Kolozsváron -írta az MTI.

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba. A közelmúltban azonosított kódex az egyetlen középkori kézirat, amelyet a Szent Mihály római katolikus plébániai levéltárban őriznek.

A felfedezésről a Román Nemzeti Könyvtár alegységeként működő gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár is hírt adott közösségi oldalán.

MTI / Kiss Gábor

Az egyháznak eddig is tudomása volt a kötetről, előbb a templom tornyában, a levéltárban, majd a plébánia irodájában őrizték értékes volta miatt.

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen, középkori kódex 1470-ben íródott. Nicolaus de Lyra (Lyrai Miklós) ferences szerzetes (1270-1349 körül) a négy evangéliumhoz fűzött kommentárjait (postilla) tartalmazza Paulus, burgosi érsek kiegészítéseivel.

A szakemberek felismerték, hogy a kódexnek köze van a gyulafehérvári Batthyáneumban őrzött kötethez. A Romániában fellelhető kódexek, ősnyomtatványok többségét a Batthyány Ignác püspök által a római katolikus egyházra és Erdélyre hagyott, de 1947-ben államosított Batthyáneumban őrzik.

MTI / Kiss Gábor

Az 1471-re datált gyulafehérvári kötet a két szerzőnek az újtestamentum többi részéhez írt kommentárjait tartalmazza, valószínűleg minkét iratot német nyelvterületen másolhatták. A kolozsvári kézirat első oldalai rossz állapotban maradtak fenn, valamikor nedvesség érhette, ezért restaurálásra szorul.

A két könyv mérete megegyezik, korabeli gótikus kötésüket azonos fémdarabokkal díszítették. Mindkét kéziratot lánccal kötötték, de ez csak a kolozsvári kéziratban maradt fenn. A kódexek egyazon könyvkötő műhelyben készülhettek a kolozsvári plébánia vagy a ferencesek megrendelésére.

Kapcsolódó
Meghiúsult Mátyás király kolozsvári szülőházának felújítása
Mátyás király Kolozsvár belvárosában található szülőházának felújítása kapcsán évek óta folyik a huzavona.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik