Virágzó vidékünk

Átadták az Erdélyi-szigethegység legfontosabb útját

Pixabay
Pixabay
Népszerű turisztikai látványosságok sorakoznak az út mentén.

Elkészült az Erdélyi-szigethegység útja, az utolsó szakaszt is felavatták – írta az MTI.

Megnyitották a forgalom előtt hétfőn az Erdélyi-szigethegység legfontosabb Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő útját.

Az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később készült el a látványos turistaút 56 kilométeres Bihar megyei része, miután az Erdélyi-szigethegység útjának 25 kilométeres Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Pixabay

Az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel (Beius), Biharfüred (Stana de Vale) érintésével. Olyan turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés, Jadolina-vízesés, a Jád-völgyi víztározó (Lesu) üdülőtelepe, Rév, vagy Sonkolyos.

A projekt összértéke 182 millió lej (14 milliárd forint), amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül lehívott európai alapokból finanszíroztak. Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, amelynek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek.

Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat 2023 májusában adták át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

Kapcsolódó
1400 kilométeres turistaútvonalat adtak át Romániában
Az útvonal érinti Székelyföldet, a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet, valamint Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik