Mozaik

Ösvénnyel tisztelegnek a női tudósoknak Szegeden

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
A Tudós nők ösvényének terveit szerdán Karikó Katalin jelenlétében mutatták be a városban.

A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket az újszegedi füvészkertben – írta az MTI.

Az ösvényt a Partiscum Club hívta életre. Az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült föl, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé, pedig az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat. Az új ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki.

A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket Karikó Katalin mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos, biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

Facebook / Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Karikó Katalin, az első női magyar Nobel-díjas szegedi biológus hallgatóként sokat jár az egyetemi füvészkertbe növénytant tanulni.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.

Kapcsolódó
Nobel-díjasokat festettek fel a szegedi toronyházra
A szegedi kötődésű Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert tíz emelet magas portréját készítették el a város tizenhét emeletes magas toronyházán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik