Mozaik

Elkezdték szerelmi életüket a gyurgyalagok

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Alig tértek vissza, máris fészeképítésbe kezdtek.

Újabb madarak érkeztek Magyarországra Afrikából – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A színpompás gyurgyalagok (Merops apiaster) is visszaérkeztek afrikai telelőhelyeikről. A gyurgyalagokat a legkésőbb érkező vonuló madaraink között tartjuk számon. Ez korántsem véletlen, hiszen a fő táplálékukat jelentő repülő rovarok csak az igazán meleg idő beköszöntével jelennek meg kellően nagy mennyiségben.

A Bükki Nemzeti Park területén a napokban ellenőrzött telepeken már aktív jelenlétet tapasztaltak a természetvédők. A madarak viszaérkezését követően máris megkezdődött a nászidőszak, a friss költőüregek kiásása.

Molnár Márton természetvédelmi őr videón is megörökítette a varázslatos szépségű madarakat.

A méhészmadárként is ismert gyurgyalagok darazsakat és méheket is fogyasztanak. A színpompás madarak a nyílt területeket kedvelik néhány elszórtan álló fával és bokrokkal. A gyurgyalagok a folyópartok meredek oldalában fészkelnek, gyakran egymáshoz közel építik ki alagútjukat a költőüreggel.

A gyurgyalagok költési sikerét a vízparton veszélyeztethetik az áradások, valamint a homok- és löszfalak leomlása, elhordása, ezért állományait óvni kell a káros hatásoktól. Fészekalja 6-7 tojásból áll, melyeken mindkét szülő kotlik.

A faj Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Kapcsolódó
Mesterséges költőteleppel segítik a partifecskéket és a gyurgyalagokat
Amire nagy szükség van, mert egyre egyre szűkül az életterük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik