Mozaik

Különösen ritka szarvasok születtek a Szegedi Vadasparkban

Szegedi Vadaspark
Szegedi Vadaspark
Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók a ritka fajjal, amelynek Európában a második legnagyobb állománya él az erdei kifutóban.

Négy mezopotámiai dámszarvas született Szegeden – írta az MTI.

Mezopotámiai dámszarvasok (Dama mesopotamica) születettek a Szegedi Vadasparkban, a négy borjút már megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában. A szegedinél több egyedet csak a németországi Opel Zooban gondoznak, amely állatkert arról híres, hogy ott mentették meg a fajt a kipusztulástól a múlt század második felében.

A mezopotámiai dámszarvast a múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Hesse államban található Königstein im Taunus állatkertjébe került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének. A ritka patásból ma sem él több kétezer egyednél a világon.

Az európai állatkertek tevékeny részt vállaltak a faj megmentésében. A Szegedi Vadaspark 2013 óta vesz részt az európai fajmentő tenyészprogramban, és azóta minden évben születtek borjak.

A Közel-Keleten őshonos mezopotámiai dámszarvas vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

Szegedi Vadaspark

Mezopotámiai dámszarvas

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé “lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől.

A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók Szegeden megtekinthetik mind a négy borjat, ahogy az indiai antilopok borjait is, melyek szintén a tavasz végén születtek az állatkertben.

Kapcsolódó
Világviszonylatban is ritka dámszarvasok születtek Szegeden
Immár 21 példányos állománya él az erdei kifutóban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik