Virágzó vidékünk

Közel tízezer gímszarvast lőttek ki Zalában

MTI/KOVÁCS ATTILA
MTI/KOVÁCS ATTILA
A legnagyobb trófeájú példányt Fenékpusztánál ejtették el.

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre – közölte a vármegyei kormányhivatal az MTI-vel.

A hatóságnak bemutatott több mint 2300 gímszarvasbika-trófea csaknem 40 százaléka érmes lett. A legnagyobb, 14,5 kilogramm súlyú példányt Balatonfelvidéken, Fenékpuszta környékén ejtették el.

A vármegyében működő 57 társaság félmilliárd forintot meghaladó eredményt ért el. A közel 3,5 milliárdos bevétel csaknem egyharmada (1 milliárd forint) belföldi bérvadászatból származott, míg a külföldi vendégvadászat bevétele az egy évvel korábbi 1,1 milliárdról 580 millióra csökkent.

Az Országos Magyar Vadászkamara a 2023/2024-es szezonban 2653 vadászati engedélyt állított ki, 300-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vadászok nagy része német nyelvterületről, Ausztriából, Svájcból és Liechtensteinből érkezett a zalai vadászmezőkre.

A vadhús értékesítése közel 900 millió forinttal növelte a vadgazdálkodók bevételét. A kiadásokra csaknem 3 milliárd forintot fordítottak. A vadgazdálkodási kiadások meghaladták az 1 milliárd forintot. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan jelentős összeget, 512 millió forintot kellett kifizetni vadkártérítésre.

A károkat nagyrészt a nagyvad létszámának csökkentésével tudják mérsékelni. Ennek érdekében a 2024/25-ös vadászati évben 10 ezer gímszarvas, valamint 15 ezer vaddisznó kilövését engedélyezték.

Kapcsolódó
Megbüntetik a részeg vadászokat Franciaországban
A márciustól szeptemberig tartó vadászidényben hatósági adatok szerint 78 halálos és sérüléses baleset történt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik