Mozaik

Rendkívüli agancsosokat lőttek Orgoványon

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Négy elejtett bakból három abnormális agancsot viselt.

Több különleges őzet lőttek két napon egy hivatásos vadász társaságában – írta az AgroJáger News.

Máté Balázs hivatásos vadász és Heródek Imre az orgoványi vadásztársaság területén elkezdték az idei évi őzbakvadászatot.

A két vadász 2024. április 13-án reggel ismert bakra ment ki, ami rendszeresen tartotta a helyét. Az őzet nem találták a megfigyelt helyen, így tovább haladtak, mivel több, rendellenes agancsú bakot is számon tartottak a területen. Végül nem találkoztak egyik kiszemelt bakkal sem, de egy utolsó esélyt adtak még maguknak. Visszamentek arra a helyre, ahol reggel kezdték a vadászatot. Miután megérkeztek a helyszínre, egy sutát észleltek, ami gidájával legelészett a vetésen, majd hirtelen felállt a keresett bak is.

Némi cserkelés következett, majd újabb, körülbelül fél perc várakozás után felállt a vad, melyet egy lapockalövés leterített. A vendég nagyon örült, mivel 50. születésnapjára kapta az őzbakot. Élete első abnormális őzbakját lőtte meg. A bak korát 4-5 évesre becsülték.

Agro Jáger News

A vadászat kora délután folytatódott, ekkor a hivatásos vadász a reggeli vendég testvérét, Heródek Zoltánt kísérte. A területre kiérve nagyon gyenge őzmozgást tapasztaltak, majd este 7 óra után megélénkült a határ. Az első bakot Zoltán egy jól irányzott lapockalövéssel terítékre is hozta. A területen hamarosan megpillantottak egy másik őzbakot is. A biztos kezű vendég őt is egy pontos lapockalövéssel hozta terítékre. Az újabb osztott szárú bak korát 5-6 évesre becsülték.

Agro Jáger News

Máté Balázs 14-én reggel újabb vendéget, Baski Gábort kísérte őzbakra. Aznap reggel egy ismert öreg, abnormális bakra néztek rá. A területre kiérve hamar megpillantották a kiszemelt őzbakot. Gyors bírálat után – felismerve a bakot -, Gábornak engedélyt adott az elejtésre, melyet egy nyaktőlövéssel szépen terítékre is hozott. A bak korát 6-7 évesre becsülték.

Az őzbakok között nem ritkák a különböző rendellenes agancsok. A látványos rendellenességeket betegség, sérülés, vagy öröklődés is okozhatja.

Kapcsolódó
Elkezdődött az őzbakok vadászati szezonja
Változóan gondolják a kilátásaikat a vadásztársaságok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik