Mozaik

Hazavitt egy őzgidát a temetőből, eljárás indult ellene

Az eset a fővárosban történt, egy kölyök állat sírását hallották meg járókelők, mely egy XVIII. kerületi házból szűrődött ki az utcára – írta meg bejegyzésében a BRFK.

A rendőrök amikor ellenőrizték a bejelentést, a házban egy 4-5 hetes őzgidát találtak, melyet az ott lakó férfi állítása szerint egy temetőben talált, majd hazavitt. A férfi nem szólt egyik hatóságnak sem; a rendőröknek azt mondta, hogy azt tervezte, majd felneveli az állatot.

Az egyenruhások értesítették a Vecsési Vadásztársaságot, a helyi gyepmester pedig megvizsgálta az állatot. Szerencsére a kis gidán nem volt sérülés, így az őzet a NOÉ Állatotthon Alapítvány telephelyére vitték és biztonságba helyezték.

A férfivel szemben a rendőrök szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Kapcsolódó
Felelőtlenül szakítottak el őzgidákat anyjuktól a kirándulók
Ne háborgassuk a rejtekén talált kis állatokat, felelőtlen "mentésük" végzetes lehet számukra.

Az országban élő összes vadállat a magyar állam tulajdona, engedély nélkül nem szabad hazavinni, mert akkor lopást követünk el. Ráadásul, ahogy azt korábban a Sokszínű vidék hasábjain is megírtuk, az anyaállatok gyakran hagyják magukra kölykeiket, hogy táplálékot keressenek. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy árván maradt őzet, nyulat vagy épp madárfiókát találunk.

Ha mégis felmerül a gyanú, hogy árva állatról van szó, akkor értesíteni kell valamelyik hivatalos szervet, a nemzeti parkot, vadásztársságot, de akár hívhatjuk a rendőrséget is.

Kapcsolódó
Májusban kezdődik az őzek ellése, ha gidát találunk, ne simogassuk
Bármennyire is árvának tűnik, közel sem biztos, hogy az.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik