Mozaik

Felelőtlenül szakítottak el őzgidákat anyjuktól a kirándulók

Ne háborgassuk a rejtekén talált kis állatokat, felelőtlen "mentésük" végzetes lehet számukra.

A felhívások, figyelmeztetések ellenére is egyre több őzgidát mentenek meg séta közben az erdőkben – pedig nem kellene. Még mindig nem terjedt el a köztudatban, hogy a legtöbb, ilyen módon megmentett kis jószág nem feltétlenül árva, magára hagyott őzgida.  Aki a nemkívánatos mentésre ragadtatja magát, az felelőtlenül veszélyezteti az állat életét. Az esetek zömében, ha kiragadjuk az állatot a természetes környezetéből, a gida elpusztulhat.

A Mályi Madármentő Állomásra néhány nap leforgása alatt négy őzgidát vittek be kirándulók. Mindegyiket feleslegesen szakították el az anyjától, a suta ugyanis csak addig hagyja magukra őket, amíg élelemért megy.

Fotó: Facebook/Mályi Madármentő Állomás

A Mályi Madármentő Állomás közleménye

Most már négy pici őzikéről kell gondoskodnunk. Elszomorítónak tartjuk, hogy még mindig van olyan eset, amikor séta közben összeszedik az amúgy teljesen egészséges őzikéket. Ők mind ilyenek. Feleslegesen szakították el őket az anyjuktól! Megpróbáljuk tömören röviden leírni. NE SZEDD ÖSSZE A KIS ŐZIKÉT, NEM ÁRVA! Ha őzikét találunk séta közben, álljunk meg azonnal, tolassunk vissza azon a nyomon, amin mentünk, és nagy ívben kerüljük el az őzikét. Ott van a közelben az anyja, gidáját lefektette, legel, és utána eteti.

Úgy tűnhet, hogy az anyjuk magukra hagyta a gidákat, de nem ez a helyzet, írja a Madármentő Állomás Facebook-oldalán.

Az őz is kénytelen a szoptatás időszaka alatt megnövekedett extra tápanyagigényéről gondoskodni kicsinye érdekében is, ezért muszáj magára hagynia kicsinyét, amíg elmegy legelni. Az emberek és állatok elől gondosan elrejtett, ismeretlen helyen hagyja magára a gidát az anya az ösztönei szerint, ami viszont az életterük folyamatos szűkülése miatt egyre nehezebben megoldható számára. A gida ez idő alatt mozdulatlanul meglapul a fűben, és várja a hozzá visszatérő anyját. Ilyenkor nem elhagyatott, nem sérült, nem árva, egyszerűen így próbál védekezni a maga ösztönös módján a rátalálóktól, a makacs mozdulatlanságával.

Fotó: Mályi Madármentő Állomás

Az édesanyjuk érzékeli, ha megtalálják a gidáját, de veszélyt érezve nem mer megjelenni a színen, nem avatkozhat közbe. Ám figyel valahonnan, ahol nem vesszük észre őt, és addig nem tér vissza kicsinyeihez, míg mi a közelben vagy akár a távolban vagyunk.

Az őz ilyetén viselkedése ne tévesszen meg senkit, és miután észrevette a gidát meglapulva a rejtekén, semmiképpen ne érjen hozzá! Ez végzetes lehet, hisz ha megérinti, megsimogatja, és ezek után otthagyja, az anyja az idegen szag miatt elfordul kicsinyétől, és sorsára hagyja. Tehát csodáljuk meg a kicsit, visszafogottan, és azonnal forduljunk vissza onnan, ahol találtuk.

A szakemberek tanácsolta fő szabály:

Ha magányosnak tűnő gidákat találunk, akkor nézegessük néhány másodpercig, esetleg kattintsunk el egy-két vaku nélküli fotót, majd anélkül, hogy megérintenénk őket, távozzunk jó messzire!

Kiemelt kép: Pixabay

Májusban kezdődik az őzek ellése, ha gidát találunk, ne simogassuk
Bármennyire is árvának tűnik, közel sem biztos, hogy az.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik