Virágzó vidékünk

Szerelmi tragédia árnyai keringenek Zelemér romjai között

Kísértő szellemekről szól a fáma, de középkori romokat mindenképp találunk.
Korábban a témában:

A szántóföldek rejtekében van egy templomrom, ahová reggelente érdemes elgyalogolni a környékről, hisz csodás napfelkeltében lehet részünk.

A hajdani templom maradványai egy kunhalmon állnak. Az egykori állomással szemben, a vasúti sín túloldalán, a Zelemér halmon láthatóak. Az Alföld térségében igen gyakori képződmények a zelemérihez hasonló halmok.

A kunhalom olyan 5-10 méter magas, 20-50 méter átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt

– szól Györffy István néprajzkutató meghatározása.

Többségüket a Kárpát-medencében még a honfoglalás előtt itt élt népek (szkíták, szarmaták, hunok, avarok) hozták létre temetkezési céllal, őrhelyül és szakrális okokból. A XIX. században tévesen a kunok művének tulajdonították őket, innen ered a nevük. A Zeleméri-halomtól alig kétszáz méterre nyugatra található a Tócó-patak forrása, amely a közeli Józsa településen keresztül folyik Debrecen felé.

5 Fotó megtekintése

Szerelmi tragédia árnyai keringenek Zelemér romjai között

Zelemér a 20. században

A valamikor körülbelül harminc méter magas templomtorony mára már csak tizennyolc méter magasan kúszik az ég felé, mellette az északi fal egy kis darabja áll még, dacolva a múló századokkal.

1907 óta a templomrom műemlék, feltárását 1938-41 között Csiha Antal gimnáziumi tanár végezte, Sőregi Jánosnak, a debreceni Déri Múzeum igazgatójának a felügyeletével. Az 1970-es évek elején a halom felszínét benövő akácost és gazt társadalmi munkával kiirtották, oldalában egy rámpát alakítottak ki, ezzel párhuzamosan a templom alapjait ismét feltárták, és téglából a felszín felett négy téglasorig felfalazták, így láthatóvá téve az alaprajzot a látogatók számára.

A 2014-es felújítás alkalmával a halomra felvezető lépcsősort teljesen újjáépítették, míg a műemlékhez tartozó telket faoszlopokból álló kerítéssel kerítették körbe.

A terület parkosítása során őshonos fákat ültettek ide, és kialakítottak egy növénykertet is. Pihenő- és főzőhelyek is várják a megpihenni vágyó vándort. Éjszakai kivilágításukat korszerű, napelemes LED-kandeláberek biztosítják.

7 Fotó megtekintése

Szerelmi tragédia árnyai keringenek Zelemér romjai között

Zeleméri bronzkori földvár, avagy a vadászok sánca

A templomromtól 1,2 kilométerre délnyugatra egy bronzkori erődítés maradványai találhatók, mely a Tócó-völgyben kialakult késő bronzkori településhálózat központi eleme lehetett Az őskori erődítést jól védhető helyen alakították ki, a sáncokat úgy képezték ki, hogy felhasználják a természet nyújtotta alakulatokat, ezért a földvárat vízjárta völgyek vették körül három irányból is.

A Zeleméri-halom történelme

A tatárjáráskor elnéptelenedett, és ezután újratelepült dombon 1310 körül épült a késő gótikus, egyhajós, fél nyolcszög alakú, északi sekrestyével épült templom. A szentély, a hajó és a torony együttes hossza kb. 26 méter, a hajó szélessége 6,6 méter volt. A 4,5 x 4,8 méter alapterületű torony valószínűleg őrtoronyként is funkcionált.

A török időben a zeleméri templomot kétszer is feldúlták. Először Hasszán, temesvári basa rabolta ki, és gyújtotta fel Zelemért 1564-ben. Bosszúból, mert a vidék földesura, Zeleméry Miklós úr János Zsigmond pártjáról a németek mellé állt. Az 1570-es években a korábban elmenekült lakosság visszatért, és újra felépítette a falut. A végleges pusztulás kezdetét az 1594. évi tatár támadás jelentette: Gázi Giráj krími tatár kán seregével egész Északkelet-Magyarországot feldúlta, emberek ezreit pusztította el és vitte rabságba.

A Zeleméri-halom névadója

A Gutkeled nemzetségből származó Zeleméry család a hely névadója, és a falu birtokosa valamikor a XII. században. A Zeleméry család a Báthoryakkal közös őstől származtak, és hozzájuk hasonlóan a Dunántúlról települtek át a Tiszántúlra. Arról eltérő véleményeket lehet olvasni, hogy a Zeleméryek vették-e fel a település nevét, vagy éppen fordítva, a település nevéből keletkezett a család neve. Lévai Béla történész szerint ez utóbbi történt. Az 1241/42-es tatárjárás során a település elnéptelenedett, a temploma romba dőlt. Később, a XVII. század folyamán a Zeleméry nemzetség kihalt.

A felújítés előtti rom – Fotó: studhist.blog.hu

Ősi szerelmi legenda árnyai a falak között

Ma már Zelemér csak a vasútállomásnak, valamint a határnak a neve, mely Hajdúböszörményhez tartozik. Azonban több legenda is él az egykori faluval kapcsolatban.

Az egyik szép Marica története, mely Galánffy Lajos 1884-es elbeszélésében jelent meg elsőként nyomtatásban. A XV. században rácok laktak Zelemér környékén, a források szerint itt élt Brankovics György szerb fejedelem is, aki a törökök elől menekült az országba. A monda szerint Zeleméren a templom mellett állt egy vár is a középkorban, melyben egy Vaszil nevezetű gazdag rác élt lányával, a szép Mariczával. Egy idősödő rác vezér, Daniló, Vaszil barátja, a lány szépségét érkezett megcsodálni. Maricza már jegyben járt, ez azonban nem zavarta Danilót, aki egy őszi este, mikor Vaszil a bökönyi határon portyázott, szerelmet vallott a vár bástyaszerű építményének legmagasabb csúcsán énekelő lánynak. Maricza visszautasította Daniló közeledését, a vezér erre vadul rátámadt a védtelen lányra, és dulakodni kezdett vele. Maricza érezve vesztét, hogy tisztességét megőrizze, inkább a halált választotta, és magával rántotta a vágytól megvadult vezért a hegyes karókkal, éles kövekkel megrakott mély árokba. Maricza azonnal szörnyet halt, Daniló azonban csak a lábát törte.

2 Fotó megtekintése

Szerelmi tragédia árnyai keringenek Zelemér romjai között

 

Nem sokkal később az öreg Vaszil és Maricza jegyese is megérkeztek, és elszörnyedtek a látványtól, ami fogadta őket. A Szép Maricza holttestét zöld gallyakból rögtönzött nyugágyon vitték a vár dísztermébe, majd a hold fényénél eltemették. Vaszil szörnyű bosszút állt lánya gyilkosán: egy három öl magasságú (majd’ hatméteres) kihegyezett tölgyfa karóba húzatta Danilót elevenen, miközben rőzsefát, szalmát, forgácsot rakatott alá, mindezeket pedig leöntötte olajjal, majd meggyújtotta a rögtönzött máglyát, s megsütötte a rác vezért. Másnap az öreg Vaszil leromboltatta az egész várat, elégettette bútorait, beolvasztatta minden aranyát, ezüstjét, leborult utoljára a szép Maricza sírjára, aztán martalócaival együtt eltűnt a vidékről. A legenda szerint a szép Maricza halálának évforduló éjjelén több éven keresztül két magas, fehér árny jelent meg a zeleméri templomtorony aljában, akik nyugtalanul kerestek valamit.

A régi öregek azt rebesgették, hogy az öreg Vaszilnak és Maricza jegyesének hazajáró lelkei azok, kik a szép lány sírját keresik.

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Lelki feltöltődést nyújt az építészeti díjakkal elismert józsai templom
A józsai Szent György templom küldetése, hogy megtanítson szeretni.

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.