Virágzó vidékünk

Csillagvirágok nyomába erednek a Nyírségben

A természet bővelkedik gyönyörű vadvirágokban. Vigyázzunk rájuk!

Csillagvirágot számlálnak a hétvégén a nyíregyházi Sóstói-erdőben, írja az MTI.

Színpompás vadvirágok borítják a kora tavaszi erdőt
Gyönyörködjünk bennük, készítsünk róluk emlékbe egy fényképet, de ne bántsuk, ne szedjük le őket!

Csillagvirág-számlálásra várja az érdeklődőket a nyíregyházi Sóstói-erdőbe az E-misszió Természetvédelmi Egyesület szombaton. A Nyírség igen ritka, védett növényfajából a tavalyi akcióban több mint 11 ezer tövet találtak a természetvédők.

A jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj virágzása egy-két hétig tart, és jellemzően március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjait a hangyák terjesztik.

Igaz, hogy a hegyvidékeken sok helyütt találunk ligeti csillagvirág-mezőket, az Alföldön igen ritka ez a fajta virág, termőhelyei kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a 371 hektáron elterülő, a helyiek által csak a “város tüdejének” hívott Sóstói-erdő

– közölte Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke.

Immár tizenhat éve számolják meg önkéntesek segítségével a védett vadvirágokat a nyírségi nagyvárosi erdőben, ahol is csak az erdő egy részén nyílik a szépséges vadvirág.

A helyi populáció egy tizenöt évvel ezelőtti tarvágás miatt került veszélybe, az évről évre ismétlődő felmérések szerint azonban a védett növényritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást, lassan helyreáll az erdei ökoszisztéma.

A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány egyedszáma mostanra 10 ezer fölé növekedett, a tavalyi akcióban már 11 ezer tő csillagvirágot számoltak össze a természetvédők.

Fotó: helloszabolcsszatmarbereg.hu

A ligeti csillagvirág állományának gyors növekedését a lelkiismeretlen virágszedők veszélyeztetik újabban, ezért fontos tudatosítani az erdőjárókban, hogy ezek leszedése szigorúan tilos.

Szigetvári Csaba azt is elmondta, hogy 2013-ban és 2018-ban kissé megcsappant a virágállomány, aminek az oka a szokatlan márciusi hideg volt. A sarkvidékről hidegfrontok érték el hazánkat azokban az években.

Idén viszont zavartalannak tűnik a tavaszodás, sőt, a gyors melegedés miatt gyors elvirágzásra számítanak az egyesület munkatársai.

A virágszámlálás szombat délelőtt kezdődik, a program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, a csillagvirágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett pedig a szemetet is összeszedik a környéken a természetvédők.

Kiemelt kép: pixabay.com

Több ezer csillagvirágot találtak a természetőrök
A védett növény kora tavasszal virágzik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik