Virágzó vidékünk

Több ezer csillagvirágot találtak a természetőrök

A védett növény kora tavasszal virágzik.

A természetvédelmi őrszolgálat tagjai a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegységi területén új lelőhelyeken bukkantak a Duna-völgyi csillagvirágra. Az észlelés során több ezer tő példányt számoltak össze a kora tavasszal nyíló, sötét lila virágú, dekoratív növényből, mely jellegzetesen közép-európai flóraelem.

Béda-Karapancsa

A Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magában. Az itt kialakult sajátságos élővilágnak, mint életközösségnek – beleértve az erdőket, rovarokat, madarakat, halakat és magát az embert is – legfőbb mozgatórugója, lelke a Duna folyó, ezen alapszik az ártéri élet.

A Duna-völgyi csillagvirág 8-20 cm-es magasságú növény. Jellegzetes élőhelyei a folyóvölgyek ártéri keményfa-, tölgy- vagy másodlagos fűz-nyár ligeterdei, de ritkán nedves sziklaerdőkben is fellelhető.

Lombfakadás előtt, kora tavasszal – február végétől április közepéig – virágzik.A szakemberek felhívják a figyelmet arra. hogy az erdőben járva vigyázzunk e kedves növényre, ne gyűjtsük, csak a fotózzuk, mert védett: természetvédelmi értéke 5000 forint.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik