Életmód

Ébredezik a természet, előbújnak az első vadvirágok

Amikor a tél engedni kezd fagyos szorításából, és a melengető nap sugarai végigsimítják a tájat, ébredezni kezd a természet. A fagyos szél megbékél, lágyan fésüli végig az erdők, mezők ösvényeit.

A kikelet első hírnökei félősen bújnak elő a puha avarból, mely egész télen át gondosan védelmezte, melengette őket. Ezeknek a korán virágba boruló növényeknek a földben szunnyadó hajtásai tápanyagban gazdagok, melyek lehetővé teszik, hogy már a tél végén színes virágszőnyeggé változtassák az erdők talaját. Ez az ő időszakuk, amikor a lombkorona ajtaja még nyitva áll, és akadálytalanul bejuthat rajta az éltető fény.

Az első virág, mely sárga szirmait az első melengető napsugarak hatására kinyitja a téltemető. Latin neve tavaszi virágot jelent, és valóban, amikor már mindannyian sóvárogva vágyunk a tavasz után, ő adja át nekünk a természet első üzenetét, hogy a kikelet már valóban közeleg. Az idei kemény fagyokkal tarkított tél után talán még jobban vágyunk a kellemesen langyos, tavaszias időre, és vele együtt a virágokra, melyek újra életet és színt varázsolnak a természetbe.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Ők pedig szépen sorban ébredeznek, egy szép napsütéses reggelen óvatosan kinyitja hófehér szirmait, és kedves csillagszemével mosolyog ránk az idei év vadvirága, a hóvirág. Bókoló virágaival szégyenlősen a talajt figyeli, mint aki nem is sejti milyen csodálatos szépséggel áldotta meg őt a természet.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Az ártéri, nedves lomberdők korai virága a tavaszi tőzike, melyet fehér ibolyának is neveznek, és nem véletlenül. Kellemes illata a megtévesztésig hasonlít a sokunk által jól ismert, lila színben pompázó illatos ibolyára.

Ugyancsak nedves lomberdők virága az odvas keltike, mely élőhelyén, lila és fehér színű virágszőnyeggel borítja be a tavaszi erdő talaját. Ha jól szemügyre vesszük ezeket a természet által olyan tökéletesen megteremtett virágszőnyegeket, akkor a keltikék mellett, itt-ott feltűnhetnek a fehér szirmokkal büszkélkedő erdei galambvirágok, és az élénksárga színű bogláros szellőrózsák is.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny
Fotó: Miskolczi Tímea Panny
Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Nem csak az erdők mélyén élő virágok érzik meg a tavasz leheletét, a sziklás hegyoldalakon is új életre kapnak a fekete és a leánykökörcsinek, amiket selymesen puha bundájuk melenget a még hideg éjszakákon.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

A tavasz már a természet ajtaján kopogtat, és mindannyian bízunk benne, hogy hamarosan bebocsátást is kap.

Írta: Miskolczi Tímea Panny

Címlapfotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

Kapcsolódó anyag >>> Felismeritek a tavasz első vadvirágait?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik