Kertünk-Portánk

A rétek virággazdagságának kulcsa a kaszálás

A Debreceni Egyetem kutatóinak gyepi biodiverzitásról szóló kutatása volt az elmúlt öt év legtöbbet idézett cikke a nagy múltú botanikai folyóiratban, a Florában.

A Debreceni Egyetem kutatói a Florában megjelenő publikációjukban a gyepi biodiverzitást fenntartó eljárások hatását elemezték kutatásaik alapján (Flora 207 (Issue 4) 2012, Pages 303-309).

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Kar Ökológiai Tanszék és Növénytani Tanszék, valamint az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport munkatársainak (Valkó Orsolya, Török Péter, Matus Gábor és Tóthmérész Béla) 2012-ben publikált kutatása volt a folyóirat elmúlt öt évben megjelent cikkei közül a 2012-2017-es időszakban a legtöbbet idézett az Elsevier kiadó adatbázisa, a Scopus alapján.

A rétek virággazdagságának kulcsa a kaszálás 1
Fotó: AgMore

Vizsgálatunkban kimutatták, hogy a kísérőfajokkal összefüggésben a kaszálás hozzájárul a magas fajgazdagság fenntartásához, valamint az avarfelhalmozódás csökkentéséhez. Cikkük felhívta a figyelmet arra is, hogy a kaszálórétek faj- és virággazdagságának fenntartásához és a sokféleségének megőrzéséhez a mozaikos kezelés kulcsfontosságú. Azaz egy réten legyenek rendszeresen kaszált és nem kaszált foltok egyaránt, hiszem egyes értékes fajok a rendszeres kaszálást igénylik, mások pedig a rendszeresen nem kaszált foltokban jelennek meg tömegesebben.

Kapcsolódó anyag >>> Csokorba gyűjtött 10 vadvirág – Felismered?

Az 1818-ban alapított Flora az Elsevier kiadó által gondozott lap, mely a legpatinásabb botanikai lapok egyike a leghosszabb folyamatos publikációs előtörténettel. Jellemzően növények felépítésével (morfológia és szövettan), elterjedésével és funkcionális növényökológiai kutatásokkal kapcsolatos cikkek jelennek meg benne.

Forrás/hírek.unideb

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.