Virágzó vidékünk

Év vadvirága 2017: három jelöltre lehet szavazni

A három jelölt láttán bátor vállalkozás lenne a győztes megtippelése, mert mind gyönyörű.

Az év vadvirága mozgalom kuratórium döntése és a beérkezett javaslatok alapján kijelölték a 2017. év vadvirága címre esélyes három fajt.

Mint ismert, 2016-ban a mocsári kockásliliom lett az év vadvirága. ERRŐL ITT ÍRTUNK.

2017 jelöltjeire december 31-ig lehet szavazni. Íme a jelöltek:

HÓVIRÁG

Egyik legismertebb növényünk, így talán be sem kell mutatni sokaknak. Üde erdők növénye. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont igen ritka. A hóolvadással, illetve az első tavaszi napokkal virágzik már februártól és virágzása a hegyekben májusig elhúzódhat.

vadhovirag

Mint a tavasz egyik első virágát, előszeretettel szedik csokrokba és különösen Nőnap környékén árulják (árulták) is. Hazánkban 2005. óta védelem alatt áll így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos.

MOCSÁRI GÓLYAHÍR

Mocsarakban, mocsárréteken, patakok mentén, ligeterdőkben élő növényünk. Hazánk nagy részén megtalálható, így az alföldi mocsárréteken, láperdőkben, domb- és hegyvidékek patakjai mentén; hiányzik azonban a Tiszántúl nagy részéről. Kora tavasszal, márciustól májusig virágzik.

vadmocsari

Egyedei virágzáskor többnyire vízben állnak és virágzás után is igényli a vizes, nedves körülményeket. Nem tűri azonban sem a teljes elárasztást, sem termőhelyének kiszáradását, így a patakok elterelése vagy tavakká duzzasztása is megtizedeli állományait. Nem védett.

TURBÁNLILIOM

Bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, időnként szárazabb tölgyesekben is előforduló liliomfélénk. Hazánkban a Középhegységben és a Dunántúlon is elterjedt, az Alföldön jóval ritkább. Nyáron, június-júliusban virágzik.

vadturban

Bár sokfelé előfordul, általában csak szálanként jelentik meg és virágzó példányaival ritkábban találkozhatunk. Sok helyen a túltartott vadállomány veszélyezteti.

Szavazni IDE KATTINTVA lehet.

Kapcsolódó cikk: Csokorba gyűjtött 10 vadvirág

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik