Életmód

Az emberi kapzsiság miatt lett védett növény a hóvirág

Voltak, akik tolólapátos munkagépekkel szedték.

A hóvirág – mely 2017-ben az év vadvirága lett – sok-sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen virága. A tavasz megjelenését, a jó idő érkezését hirdette, tiszta fehér szirmaival vidámságot, reményt csempészett a lassan múló, sötét tél végi napokba. Aztán egyszer csak eltűnt a piaci árusok asztaláról, mert védetté nyilvánították. Sokan nem értették, és nem kis ellenszenvvel fogadták a döntést, pedig komoly oka volt annak, hogy törvényi oltalom alá kellett helyezni a legismertebb tavaszi virágot – olvasható a novenyhatarozo.info weboldalon.

Fotó: MTI – Rosta Tibor

Miért? A válasz rövid: az ember miatt

Pontosabban az emberi kapzsiság és mohóság öltött olyan mértéket, hogy komoly veszélybe sodort egy olyan fajt, ami korábban hétköznapinak számított. Nem azok a turisták okoztak a gondot, akik egy kis csokorral tértek haza, a baj ott kezdődött, amikor a hagymáját már-már ipari módszerrel kezdték gyűjteni és importálni.

Ipari módszerrel is gyűjtötték

A gyűjtögetők embereket fogadtak, akik ásóval-kapával estek neki a telepeknek, sőt, néhol tolólapátos munkagépeket állítottak csatasorba, hogy még hatékonyabbá tegyék a munkát. Ezután kivitték Hollandiába-majd csomagolva visszahozták Magyarországra, és eladták.

Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

Miközben a hagymát tonna számra szállították Hollandiába, a virágot nagy mennyiségben gyűjtők is megtették a maguk hatását. A legszebb, legnagyobb virágú példányokat szedték le, a satnyább, ezáltal valószínűleg gyengébb genetikai állományú példányok maradtak az erdőben. Ennek következménye az állományok leromlása lett.

Sürgőssé vált a faj védelme

A jelenség láttán sürgetővé vált, hogy szabályozzák a gyűjtést, mielőtt a szorgos kezek végleg eltüntetik a kikelet szimbólumát. Erre 2005. augusztus 31-én került sor, amikor egy rendelet a hóvirágot a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé sorolta. A növény védett és veszélyeztetett lett, eszmei értéke 10 000 forint. Ez vonatkozik a virágra és a hagymára is!

Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

Aki nagyon szeretne hóvirágot látni, az az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezőjén, az Alcsúti Arborétumban március közepéig csodálhatja meg a kikelet szimbólumát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik