Életmód

Az emberi kapzsiság miatt lett védett növény a hóvirág

Voltak, akik tolólapátos munkagépekkel szedték.

A hóvirág – mely 2017-ben az év vadvirága lett – sok-sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen virága. A tavasz megjelenését, a jó idő érkezését hirdette, tiszta fehér szirmaival vidámságot, reményt csempészett a lassan múló, sötét tél végi napokba. Aztán egyszer csak eltűnt a piaci árusok asztaláról, mert védetté nyilvánították. Sokan nem értették, és nem kis ellenszenvvel fogadták a döntést, pedig komoly oka volt annak, hogy törvényi oltalom alá kellett helyezni a legismertebb tavaszi virágot – olvasható a novenyhatarozo.info weboldalon.

Fotó: MTI – Rosta Tibor

Miért? A válasz rövid: az ember miatt

Pontosabban az emberi kapzsiság és mohóság öltött olyan mértéket, hogy komoly veszélybe sodort egy olyan fajt, ami korábban hétköznapinak számított. Nem azok a turisták okoztak a gondot, akik egy kis csokorral tértek haza, a baj ott kezdődött, amikor a hagymáját már-már ipari módszerrel kezdték gyűjteni és importálni.

Ipari módszerrel is gyűjtötték

A gyűjtögetők embereket fogadtak, akik ásóval-kapával estek neki a telepeknek, sőt, néhol tolólapátos munkagépeket állítottak csatasorba, hogy még hatékonyabbá tegyék a munkát. Ezután kivitték Hollandiába-majd csomagolva visszahozták Magyarországra, és eladták.

Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

Miközben a hagymát tonna számra szállították Hollandiába, a virágot nagy mennyiségben gyűjtők is megtették a maguk hatását. A legszebb, legnagyobb virágú példányokat szedték le, a satnyább, ezáltal valószínűleg gyengébb genetikai állományú példányok maradtak az erdőben. Ennek következménye az állományok leromlása lett.

Sürgőssé vált a faj védelme

A jelenség láttán sürgetővé vált, hogy szabályozzák a gyűjtést, mielőtt a szorgos kezek végleg eltüntetik a kikelet szimbólumát. Erre 2005. augusztus 31-én került sor, amikor egy rendelet a hóvirágot a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé sorolta. A növény védett és veszélyeztetett lett, eszmei értéke 10 000 forint. Ez vonatkozik a virágra és a hagymára is!

Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

Aki nagyon szeretne hóvirágot látni, az az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezőjén, az Alcsúti Arborétumban március közepéig csodálhatja meg a kikelet szimbólumát.

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.