Kertünk-Portánk

Így ültessük el a hagymásokat, hogy csodás kertünk legyen tavasszal

Ha valaki az első tavaszi napon látni szeretné a tulipánt, nárciszt, jácintot a kertjébe, akkor jó, ha tudja, ősszel kell ültetni őket. Tavasszal pedig gyönyörködhetünk.

Ha lehet, még október közepéig kerüljenek a földbe, így biztosan begyökeresednek. Azért kell őket ilyenkor ültetni, mert a virágok kifejlődéséhez elengedhetetlen a téli hideghatás. Ha ez elmarad, a hagymából nem fejlődik virág. Ültethetjük őket az egynyáriak közé, hisz azokat október vége körül úgyis kiszedjük, így kora tavasszal nem marad kopár a virágágyásunk. De kerülhetnek az évelő növények közé, fák alá vagy a fűbe is, igaz, így nagyon nehézkessé válik a fűnyírás -olvashatjuk  az emberpalánta oldalán.

  • A hagymákat csoportokba rendezzük, így sokkal mutatósabb lesz a virágzás.
  • Válasszunk ki egy napos helyet a kertben, gyomláljuk ki és lazítsuk fel a talajt.
  • A hagymák alá és fölé lapátoljunk egy kis komposztot.

Az ültetési mélység a hagyma méretétől függ.  Általában a hagyma átmérőjének 2-3 – szorosa az ideális mélység.

  • A legmélyebbre ültessük a nárciszokat (kb. 15 – 20 cm), utána a tulipánokat, jácintokat (kb. 10 – 15 cm), legmagasabbra az apró hagymákat és a krókusz hagymagumóit (kb. 5 – 8 cm).
  • A kisebb hagymáknak ültetőfával fúrjunk lyukakat, de a nagyobbaknak több hely kell, így azokhoz ültetőlapátot vagy ásót használjunk.
  • Ültetés után takarjuk be őket földdel és terítsük le mulccsal, lombbal vagy szalmával. Ez véd a gyomosodástól, a téli fagyoktól és a tavaszi korai felmelegedéstől.

Hóvirág

A hóvirág latin neve: Galanthus amelnek a jelentése gale: Tej és az anthosz: virág szavakból tevődik össze.

A hóvirág nyílása egyet jelent hazánkban a tavasz kezdetével, bár gyakran még hótakaró borítja kertünket, de már ott tündökölnek a fehér kis apró virágok. Vadon is megtalálható hazánkban a hóvirág, ám az elmúlt években a nagymértékű felszedés miatt védett növénynek lett, így szedése tilos, és komoly pénzbüntetést von maga után. De kertünkbe továbbra is termeszthetünk saját hóvirágot.

Elég 1 csomag hóvirág hagymát elültetni kertünkbe, és ha szerencsénk van pár éven belül egy egész hóvirág szőnyeg fogad minket tavasszal kertünkben, hiszen ez a hagymás növény igen gyorsan elvadul és szaporodik magától is. A hagymákat csoportosan érdemes elültetni, majd négyévente egyszer érdemes szétültetni, hiszen a fiók hagymákról már könnyedén lehet áttelepíteni egyik helyről a másikra.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Nárcisz

Napos helyre ültessük a hagymákat, árnyékos helyen elmaradhat a virágzás és olyankor csak szárat fejleszt. Hagymáit nem kell felszedni, azt szereti, ha sokáig egy helyben marad. Az ültetést követő 3.- 4. évben virágzik a legszebben. Ha úgy látjuk, hogy nagyon besűrűsödött és szaporítani is szeretnénk, akkor szedjük csak fel. Válasszuk le a kis fiókhagymákat, amelyeket ősszel újra elültethetünk. Ha szeretnénk, hogy a lakásban már kora tavasszal nárcisz virágozzon, akkor ültessük a hagymákat egy cserépbe és így ültessük ki az ágyásokba. Amikor megjelennek rajta az első kis hajtások, tegyük napos de még hűvös helyre (pl.: pince, lépcsőforduló). Ha megjelentek a bimbók, akkor vigyük be a lakásba, de ne tegyük nagyon meleg szobába mert akkor túl hamar elvirágzik.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Krókusz

A krókusz az első igazi jele a tavasz beköszöntének. Az első, meleg, tél végi, kora tavaszi napsugarak hatására előbújnak a talajból a csésze alakú, fehér, aranysárga, mély lila, bicolor, csíkos virágok. A krókusz akkor virít a legpompásabban, ha virágágyás peremére, sziklakertbe, lombhullató cserje, vagy fa alá, csoportosan ültetjük. Elegendő hely áll rendelkezésünkre, akkor létrehozhatunk akár vastag krókusz szőnyeget is, ami kora tavasszal csodálatos színeivel gyönyörködtet majd.

Fotó:wallpaper.com
Fotó:wallpaper.com

Tulipán

Rengeteg fajtája van, hatalmas a választék belőle. Hazája Közép-Ázsia, Magyarországra a török hódoltság idején került. Szintén a napos helyet kedveli, foltokba ültetve mutat a legjobban. Ha a tulipán elnyílt, a virágokat távolítsuk el, hogy ne képződjenek magok. Hagyjuk meg a leveleket és a szárat, mert ezek a hagyma felé továbbítják a tápanyagot. Csak akkor vágjuk le őket, ha már elszáradtak. A hagymákat 2-3 évente ajánlatos felszedni, különben besűrűsödnek és elaprózódnak. Ilyenkor kisebb virágokat hoznak vagy teljesen el is maradhat a virágzás. A felszedett hagymákat 16 – 20 C-on száraz, szellős helyen tároljuk. Ültetés előtt válogassuk ki a hagymákat, a betegeket, puhákat dobjuk ki.

Fotó: mediacommons.com
Fotó: mediacommons.com

Jácint

A jácintnak nagyon finom illata van, több színben is létezik. A hagyma színéből következtethetünk a virág színére. A jácint hagymája minden évben egyre nagyobb lesz, mégpedig úgy, hogy belülről egy hagymapikkellyel vastagodik. Mivel a hagymája nagy, ezért ásóval készítsünk nekik egy gödröt és abba helyezzük el őket.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik