Virágzó vidékünk

Illatfelhő és tavaszi virágpompa a Szegedi Füvészkertben

Ahogy minden évszaknak, így a tavasznak is megvan a maga jellegzetes hangulata.

Talán ez a legkedvesebb szaka az évnek, amikor virágba borul a Szegedi Füvészkert is.

A virágforgatag legszínpompásabb képviselői jelenleg a tulipánok, melyek 30 fajtával vannak jelen Szegeden. Még napjaikban is Hollandia a tulipán nagyhatalom, s a forgalomban lévő tulipán változatok száma több ezerre tehető.Nagyon divatosak mostanában az elegáns virágalkatú liliomtulipánok és a rojtos szirmú, nagy virágú papagájtulipánok.

szegedtulipán

A tulipánok mellett a honos flóra tagjai korán virágzó fajai is szép számban képviseltetik magukat. A lótuszos tó mögötti erdőfoltban már nyílásnak indultak a Magyarországon bennszülött bánáti bazsarózsa sötét, gömbölyded bimbói.

szegedbazsarózsa

Szintén most virágzik az év vadvirágának is választott mocsári kockásliliom is. A növény nevét bókoló, sakktáblaszerűn mintázott virágáról kapta. Nevéhez híven, nedves rétek, üde ligeterdők lakója.

vadvirag2

Védett növényünk a kora tavasszal nyíló, hagymás tavaszi tőzike, melynek egyik kertészeti változata virágzik a füvészkertben virágozni. Első ránézésre a növény egy nagyra nőtt hóvirágnak tűnik, tőkocsányos virágai fehér színűek és bókolók.

szegedtavaszitőzike

Kissé méltatlanul elfeledett szép tavaszi díszcserjénk a rózsamandula vagy ismertebb nevén babarózsa. Fiatal hajtásai kezdetben felfelé törnek, később ívesen meghajlanak. Sokszirmú, tömött virágai a lombfakadással egy időben virágoznak világos rózsaszínbe öltöztetve az ágakat.

szegedbazsarózsa2

A kertben sétálva néhol kellemes illatok csapják meg a a látogatók orrát. De vajon mik?

Rövid ideig virágzik, ám akkor annál impozánsabb a zelnicemeggy, mely a füvészkert japánkerti szigete mögött látható. A nép nyelvén májusfának, gyöngyvirágfának, büdöshársnak, vadcseresznyének is nevezik. Figyelmünket mindenképpen magára vonja április végén, május elején, a lombfakadással egy időben nyíló virágainak tömegével.

szegedmeggy

Hazánkban nem honos a füvészkertben népszerű örökzöld cserje a kerti mahónia, melynek sárga fürtvirágzata a tavasz derekán mézédes illattal tölti meg a levegőt. A növény levelei a magyalhoz hasonlóak, tüskésen fogasak, bár nem annyira szúrós szélűek, bőrszerűek, fényes zöldek, ősszel vörösödők. Termése hamvaskék bogyó.

szegedmahónia

Virágzik a japánbirs is. A bokor ágait egészen a talajfelszínéről kiindulva sűrűn borítják a piros, narancssárga vagy éppen rózsaszín virágok. A füvészkertben a japánkert környékén díszít néhány bokra.

szegedjapanbirs2

A magnóliák, vagy ismertebb néven a  lilomfák is csúcsvirágzásban vannak.

szegedliliom

Közülük a hófehér virágú fűzlevelű liliomfa, a lila színű, kellemes citromos illatú nagyvirágú liliomfa és a fehér virágú kóbusi liliomfa (Magnolia kobus) virágba borult példányaival is találkozhatnak az érdeklődők – írja honlapján a Szegedi Füvészkert.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik