Kertünk-Portánk

Ilyen jurtából jelenleg egy van a világon

A tradicionális, honfoglalás kori magyarok jurtájának modern változata ez.

Reiner György a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki karán végzett kommunikációtechnikai mérnökként, mezőgazdasági pályáját elhagyva azonban dolgozott grafikusként, sőt, fotográfusként is tevékenykedett. Ám ami a jurtákhoz közel hozta, az nem a mezőgazdaság volt, sokkal inkább szerencsés véletlenek sorozata, írja a Pécs Ma.

A jurta is lehet álmaink otthona
Jurtáink megléte a források alapján a XII. századig követhető nyomon.

A mérnök az 1990-es évek közepén Kassai Lajos íjkészítőnek, a modern kori lovasíjászat létrehozójának az egyik első tanítványa volt. A pécsi férfi rengeteg időt töltött egy 150 éves eredeti, kazah jurtában, mely Kassai edzőtáborainak egyik központi helyszíne volt. Ott kezdődött a jurták iránti rajongása, míg végül megálmodta a tradicionális, honfoglalás kori magyarok jurtájának modern változatát. Termékével 2018-ban elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács különdíját.

Úgy alakult az életem, hogy Pécsen összeismerkedtem dr. Bárdi László orientalista professzorral, aki 2003-ban szervezett egy izgalmas expedíciót Kínába. Ezen az úton autentikus környezetükben, eredeti használatukban ismerkedtemt meg a jurtákkal, melyek a belső-ázsiai nomád népek, többnyire favázra épített hagyományos otthona

– mondta a portálnak.

Kunszentmiklóson lesz a világ második hun múzeuma
Amennyiben sikerül egyeztetni az önkormányzat és az alapítvány elképzeléseit, akkor idén megnyithatja kapuját.

Hagyományőrző körökben már akkoriban folyamatosan mutatkozott igény saját jurták építésére. Reiner György megtervezte jurtája alapvázszerkezetét, lemodellezte, kartonból összeragasztotta, majd két év “pihentetés” után elővette. A pécsi dizájner több pályázatra is jelentkezett, több-kevesebb sikerrel, míg egy európai uniós projekt keretében körbeutazhatta Európát az általa megálmodott és elkészített jurta, azaz a “prototípus”, egy hordozható, könnyen felállítható bemutatótérként.

Pécsi partnereimmel együtt sikerült elnyernem a pályázatot, így készíthettem egy sokkal korszerűbb változatot, többek között a legmodernebb szénszál-üvegszál kompozit anyagokból és alumíniumból

– nyilatkozta.

Reiner György jurtája mobil, kompakt és könnyű rendszer. Szétszedhető, legószerű elemeknek köszönhetően akár egy személyautó tetőcsomagtartóján is szállítható, két ember pedig akár negyedóra alatt fel tudja építeni. A mérnök az egyedi tartóvázba telepített egy gyengeáramú rendszert, amely biztosítja a sátor teljes világítását és a 12 voltos áramvétel lehetőségét.

A jurta a piacra lépés előtt áll, melyben nagy segítségére van a PTE Közgazdaságtudományi karának, Simonyi BEDC (Business and Economy Development Center) elnevezésű szervezete.

Kiemelt kép: Pécsi Tudományegyetem

Olvasói sztorik