Virágzó vidékünk

Kunszentmiklóson lesz a világ második hun múzeuma

A Kína területén található Belső-Mongóliai Hun Múzeum párját hozzák létre Kunszentmiklóson. A világ második ilyen jellegű kulturális intézményét a Virágh-kúria épületében alakítják majd ki – adta hírül a baon.hu 

A magyarországi hun múzeum kunszentmiklósi megalapításának ötletét Horváth Ferencné, a Kőrösi Csoma Sándor Shambala Emlékpark és Élőközösségi Központ Alapítvány alapítója vetette fel az illetékeseknek. A kunszentmiklósi születésű ötletgazda a múzeum helyszínéül először Keszthelyre gondolt, végül azonban – anyagi megfontolások miatt – szülővárosa polgármesterével egyezett meg a nagyszabású projektről.

Fotó: MTI – Ujvári Sándor

Az előkészítő munka részeként a város polgárainak tájékoztatására rendszeres programokkal igyekeznek népszerűsíteni a hun és honfoglaló őseink életmódját. Havonta egy-egy meghívott szakember előadó révén ismerkedhetnek meg az érdeklődők a témákkal.

Az első előadást Mongólia magyarországi nagykövete tartotta, második alkalommal január 25-én, pénteken a nepáliak életébe nyerhetnek majd betekintést a résztvevők.

Áprilisban Aradi Éva indológus látogat el és tart előadást Kunszentmiklóson. A programokat ujgur és indiai napokkal kívánják színesíteni a szervezők.

A tervezett kunszentmiklósi múzeum kiállítási anyagának egy része jelenleg Ózdon tekinthető meg, a többit is hamarosan beszerzik kiváló nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően – hangsúlyozta Horváth Ferencné.

A Belső-Mongóliai Hun Múzeumot 2017-ben avatták fel a kínai tartomány központjában, Hohhot városában. Az ázsiai helyszínen a kelet- és közép-ázsiai nomád népekhez kapcsolódó régészeti leletek és tárgyak találhatóak, többségük az ázsiai hunokként ismert hsziungnu nép birodalmának idejéből.

Fotó: MTI – Ujvári Sándor

A Virágh-kúria épületének felújítására korábban a helyi önkormányzat 60 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. Önkormányzatunk úgy határozott, hogy felújítja, modernizálja és továbbra is múzeumként működteti az épületet. Nyitottak vagyunk arra is, hogy az épületben helyet adjuk a hun múzeumnak, ehhez azonban további egyeztetésekre van szükség.

– tájékoztatta a portált Lesi Árpád polgármester.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Ujvári Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik